Amerikaans persbureau weigert digitaal bewerkte foto

Het Amerikaanse persbureau Associated Press heeft een foto, die door het ministerie van defensie is aangeleverd, wegens beeldmanipulatie geweigerd. Het is al de tweede keer in korte tijd dat het ministerie van defensie door het AP op de vingers wordt getikt.
Ditmaal gaat het over een digitale bewerkingen in het portret van generaal Ann Dunwoody, waarbij de sterren op haar uniform verwijderd zijn en de kantoorachtergrond gewijzigd is in de Amerikaanse vlag.

‘Bij ons is er een zero-tolerance beleid als het gaat om gemorrel aan de werkelijke inhoud van een beeld," zegt Santiago Lyon, de AP directeur van de fotografie.
Daarom zijn de regels aangescherpt met de volgende bewoording ‘Het AP herziet de interne procedure voor de aangeleverde foto’s van externe bronnen. Deze foto’s zullen nauwkeurig in Photoshop bekeken worden door op zijn minst twee fotoredacteuren. Bij ook maar enige twijfel over de integriteit van een beeld, wordt de foto niet gebruikt.’

Als reactie vertelt Cathy Abbott, woordvoerder van het Amerikaanse leger, dat de foto van Dunwoody binnen de bestaande richtlijn van digitale beeldbewerking is gebleven. Dit beleid verbiedt fotobewerking waarbij misleidingen of feitelijke veranderingen ontstaan. ‘We kunnen het niet anders interpreteren. Deze foto is van niemand anders dan generaal Dunwoody.’ aldus Cathy Abbott.

De vorige keer betrof het een digitale bewerking van foto’s van twee overleden militairen. De portretten van de soldaten waren geheel identiek, behalve het gezicht. De achteraf gegeven verklaring hiervoor was het ontbreken van een officiële foto van één van de militairen, die men wilde gebruiken bij de herdenkingsdienst.

het bericht op: National Press Photographers Association