Archief ontdekt foto executie Nederlands leger in Indië

De Volkskrant meldt vandaag dat bij het stadsarchief Enschede foto’s zijn opgedoken van een Nederlandse militair tijdens de politionele acties eind jaren veertig in voormalig Nederlands-Indië, waaronder voor het eerst ook een foto die de executie van Indonesiërs toont. De foto’s komen uit een album dat onlangs is aangetroffen in een vuilcontainer.
De maker van de foto’s is een inmiddels overleden soldaat uit Enschede,in de krant Jaobus R. genoemd. Hij is kinderloos gestorven en leefde de laatste jaren alleen. Wie de albums van R. heeft weggegooid is onduidelijk. Een medewerker van het Stadsarchief nam de albums mee omdat het archief actief zoekt naar persoonlijke documenten van inwoners van de stad.

Het is niet bekend waar de foto van de executie precies is gemaakt. De vondst komt op een gevoelig moment. Drie historische instellingen hebben onlangs de regering gevraagd om een nieuw diepgaand onderzoek in te stellen naar de politionele acties die Nederland tussen 1945 en 1950 voerde in een poging Indië als kolonie te behouden. De regering moet nog reageren op het voorstel.

De Volkskrant: Eerste foto’s ooit van executies Nederlands leger in Indië

De NTR zendt op zaterdag 21 juli om 20.50 uur op Nederland 2 een documentaire uit naar aanleiding van het verschijnen van het boek Nederland valt aan – Op weg naar oorlog met Indonesië 1945-1947 van Ad van Liempt. Een en ander maakt deel uit van het meerdere media gebruikende project Nederland valt aan.

In het Exposorium van de Vrije Universiteit in Amsterdam opende maandag de tentoonstelling Linggadjati, brug naar de toekomst met foto’s en teksten, gecentreerd rond het destijds hoopvolle Akkoord van Linggadjati en de eerste premier van Indonesie Soetan Sjahrir. Het Exposorium heeft, samen met UBVU Kaartenverzameling, de expositie aangevuld met landkaarten, boeken en foto’s. Maar ook met een selectie brieven en foto’s uit een privéarchief van een Nederlandse soldaat, die van 1945 tot 1947 in Nederlands Indië verbleef. Daarnaast zijn er archivalia en boeken uit prive-archieven verzameld door de Stichting Indisch Erfgoed.