Auschwitz-fotograaf Brasse overleden

Gisteren is op 95-jarige leeftijd Wilhelm Brasse overleden, de man die tienduizenden portretten maakte van gevangenen in het nazi-concentratiekamp Auschwitz. Brasse maakte de foto’s op bevel van de kampleiding. Na de Tweede Wereldoorlog kon hij geen foto’s meer maken, omdat telkens weer de spookbeelden uit het kamp opdoemden als hij de camera ter hand nam.
Brasse overleed in de Zuid-Poolse stad Zywiec. Hij laat zijn vrouw, twee kinderen en vijf kleinkinderen na.

Brasse maakte niet alleen identificatieportretten, meestal mensen van drie zijden bekeken, maar ook andere beelden. Zo was kamparts Josef Mengele dermate tevreden over Brasse’s kwaliteiten als fotograaf dat hij hem opdracht gaf een groot aantal slachtoffers van zijn medische experimenten vast te leggen.

Vlak voor de Russen begin 1945 Auschwitz bevrijdden moesten Brasse en enkelen van zijn collega-fotografen hun films vernietigen om te voorkomen dat het bewijsmateriaal in handen zou vallen van de geallieerden. Brasse werd afgevoerd naar het kamp Mauthausen dat aan het einde van de oorlog werd bevrijd. Toch bleef er veel fotomateriaal bewaard. Een groot aantal portretten die Brasse en de zijnen maakten van voormalige gevangenen hangt nu nog steeds in het museum geworden kamp in Auschwitz.

Der Spiegel: Auschwitz Photographer Wilhelm Brasse Dies

Wikipedia: Wilhelm Brasse

Kort videofragment met Brasse bij Getty Images