BK050 organiseert symposium fotografie

Evenals als in de voorgaande jaren organiseert BK050, de werkplaats beeldende kunst van de Kunstencentrum Groep in Groningen, in het najaar van 2011 een symposium waarin een materiaal of een specifiek medium centraal staat, aldus een persbericht. Na het medium tekenen vorig jaar besteedt men dit jaar aandacht aan de fotografie. Het symposium vindt plaats op zondag 20 november van 10 tot 17 uur in het Kunstencentrum aan de Walstraat 34 te Groningen.
Het persbericht vervolgt:

In tegenstelling tot tekenen of schilderen is fotografie een medium dat zich ver voorbij het artistieke domein uitstrekt. Ons leven is doordrenkt met fotografie: in kranten, in de openbare ruimte, in tijdschriften en op het internet. In elk gezin bevindt zich minimaal één camera en anders fotograferen we wel met onze mobieltjes. Iedereen kan dus fotograferen, hoewel dit niet vanzelfsprekend elke camerabezitter tot een fotograaf maakt.

De hedendaagse fotografie is een bijzonder dynamisch en hybride medium in handen van zowel amateurs als professionals, zoals journalisten, kunstenaars en wetenschappers. Daarnaast is de fotografie in de afgelopen decennia opgeschoven naar het domein van de beeldende kunst, zijn de grenzen tussen documentaire fotografie en beeldende kunst vervaagd en heeft de digitalisering definitief de foto als betrouwbare getuigenis van de werkelijkheid van de kaart geveegd.

Door de digitale revolutie is fotografie vluchtiger geworden. Niet meer het papieren familiealbum met een gelimiteerd aantal kiekjes, maar de website Flickr waar meer dan 3000 foto’s per minuut op worden geplaatst. Nieuwswebsites verversen hun foto’s razendsnel waarbij professionele foto’s soepeltjes worden gecombineerd met amateurshots. Kortom, de levensduur van een foto lijkt slechts kort en de omloopsnelheid groot.

Dit alles roept vragen op over de positie van de fotograaf en de fotografie. Hoe verhoudt je je als fotograaf tegenover deze ontwikkelingen? Wie is je publiek? Hoe verhoudt de fotografie zich tot de beeldende kunst en andere disciplines zoals video en het geschreven woord? Hoe verklaren we de toegenomen populariteit van het fotoboek?

Deze en ongetwijfeld nog vele andere vragen zullen tijdens het symposium aan bod komen naar aanleiding van de verhalen van de gastsprekers en gesprekken onder leiding van gespreksleider David Strobant. Voor dit symposium worden vijf fotografen/gastsprekers uitgenodigd, waaronder Andrea Stultiens, Jaap Scheeren en Henk Wildschut. Zij werken allen vanuit verschillende invalshoeken, maar hebben gemeen dat zij soms voor langere tijd aan hun fotoprojecten werken. Fotografie is voor hen een vorm van onderzoek.

www.kunstencentrumgroep.nl