Cruijff bijt in zand in zaak over portretrecht

Het hoogste oordeel is geveld: de Hoge Raad vindt het op de markt brengen van het boek Johan Cruijff – De Ajacied niet onrechtmatig tegenover Cruijff. Het boek is tien jaar geleden samengesteld door fotograaf Guus de Jong en sportjournalist Jaap Visser.
In een persbericht van de Hoge Raad lezen we over het arrest:

Het door Tirion Uitgevers uitgebrachte boek bevat foto’s van Cruijff uit de tijd dat hij voor Ajax voetbalde. Volgens Cruijff maakt het boek inbreuk op zijn rechten. Hij wil dat het boek niet langer wordt verkocht (‘staken van openbaarmaking’) en hij wil schadevergoeding ontvangen. Rechtbank en hof hebben deze vorderingen van Cruijff afgewezen. De Hoge Raad heeft het daartegen gerichte beroep nu verworpen.

De vraag of openbaarmaking onrechtmatig is, is afhankelijk van een afweging van belangen tegen de achtergrond van botsende grondrechten. Voor openbaarmaking van een in het openbaar gemaakte foto van een bekend persoon is niet steeds voorafgaande toestemming van de geportretteerde vereist. Het portretrecht geeft in dat geval ook niet zonder meer aanspraak op een exclusief exploitatierecht.

Van een schending van de privélevenssfeer van Cruijff is geen sprake. De foto’s beelden Cruijff af als voetballer en zijn bedoeld om het in voetbal geïnteresseerde publiek over het talent van Cruijff te informeren. Voorts heeft Tirion een vergoeding aan Cruijff aangeboden. Cruijff heeft onvoldoende toegelicht dat dit aanbod niet redelijk was.

Volgens het hof is het boek sinds eind 2008 niet meer leverbaar.

Het arrest: CA2788, Hoge Raad , 12/01825

Eerder op PhotoQ: Cruijff verliest ook in hoger beroep zaak om portretrecht