De weg er naar toe, niet de aankomst

In zijn boeken lijkt Marco van Duyvendijk altijd onderweg, fotograaf zonder vaste woon- of verblijfplaats. In het colofon van de recente publicatie Watch the Weather Change liet hij afdrukken dat de foto’s op locatie in Hong Kong, China, Taiwan en Nederland zijn gemaakt. Maar de essentie van dit logboek is mijns inziens de beweging, het reizen als doel op zich.
Watch the Weather Change is een even fraai als bescheiden boekje, maar impliciet houdt Van Duyvendijk zich met grote thema’s bezig. Binnen zijn interpretatie van ‘beelden van het vlietende leven’ onderzoekt hij onderwerpen als ‘jeugd en schoonheid’, ‘ambachtelijkheid’, ‘overbevolking’ en ‘de verhouding tot de natuur’.

Kleine reeksen over de hoogbouw in Hong Kong, het straatleven aldaar, portretten van twee Aziatische jonge vrouwen, het atelier van een poppenmaker, bijzondere vegetatie en dan met name van Mu Mea Fa (de Cantonese uitspraak van de naam van de Kapokboom). Kapok heeft niet alleen een fraaie bloeiwijze, een terugkerend fotografisch motief in dit logboek, maar is ook een krachtig medicinaal kruid.

De titel van het boek vond Van Duyvendijk in Disposition, een song van de Amerikaanse band Tool uit 2001, waarin veertien keer de zin ‘Watch the weather change’ wordt uitgesproken. In het gedicht van Jo Landsheer, Voorgevoel uit 1921, heerst de melancholie. De ene dag volgt onvermijdelijk op de andere en je lijkt slechts op details grip te hebben op de omstandigheden. Misschien kan je op reis en ontmoet je een oprechte medemens. Misschien vindt je schoonheid onderweg die je troost, misschien.

Watch the Weather Change
fotografie en vormgeving: Marco van Duyvendijk
gebonden, 96 pagina’s, 46 foto’s, 20 Instax Mini’s, alles in kleur
uitgave in eigen beheer
prijs: € 27.50

blader door het boek op: marcovanduyvendijk.nl