Erwin Olaf duikt in vaderlandse geschiedenis

Woensdag is in museum De Lakenhal in Leiden de grootste foto onthuld die Erwin Olaf tot nu toe maakte: een compositie van 200 x 265 cm over het Leidens beleg, de belegering door het Spaanse leger in 1574, ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. Honger en pest teisterden de stad.
Al meer dan vier eeuwen herdenkt Leiden jaarlijks de bevrijding door de Geuzen op 3 oktober 1574. De tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011, van 30 september 2011 tot en met 8 januari 2012 in Museum De Lakenhal in Leiden, laat zien hoe dit belangrijke historische feit uit de Tachtigjarige Oorlog uitgroeide tot het grootste lokale volksfeest van Nederland.

In opdracht van De Lakenhal en de Universiteit Leiden maakte Olaf het eigentijdse historiestuk. Leidse inwoners stonden hiervoor model. De fotoshoot vond plaats in de Pieterskerk, die ook als interieur dienst deed op het 19de-eeuwse historiestuk De Gebedsdienst na Ontzet Leyden van Jan Hendrik van de Laar.

Naast dit hedendaagse monumentale historiestuk dat permanent te zien zal zijn in De Lakenhal, maakte Olaf een stilleven en zestal portretten van historische figuren als Magdalena Moons, Jan van Hout en Jan van der Does. Deze foto’s zijn van 29 september t/m 8 januari te zien in de Universiteitsbibliotheek Leiden. Daarna worden ze opgenomen in de fotocollectie van de Universiteit Leiden. Het historiestuk zal permanent op de historische afdeling van De Lakenhal te zien zijn.

Museum De Lakenhal:
Viering Leidens Ontzet 2001

Universiteit Leiden:
Erwin Olaf: Leidens Ontzet
Digitale tentoonstelling Erwin Olaf: Leidens beleg en ontzet (1574)