Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Alexander Rodchenko (1891-1956)

27 mei 2014 tot 28 september 2014

Alexander Rodchenko, Stairs of the Holy Saviour, 1930

Deze zomer toont Galerie Fiolet een selectie foto’s van de bekende Russische fotograaf Alexander Rodchenko. In de 20er en 30er jaren van de vorige eeuw was hij één van de belangrijkste avant-garde kunstenaars in de Sovjet-Unie.

Geïnspireerd door Malewich en Tatlin ging hij verder in een zoektocht naar nieuwe inzichten. Hij werkte als schilder, ontwerper, graficus, maar vooral zijn foto’s, met name die vanuit verschillende standpunten genomen, zijn wereldberoemd geworden. Zo zijn er opnames van jonge pioniers, een man op een brandladder, een vrouw aan de telefoon, allemaal verrassend vastgelegd. Maar ook de portretten van zijn vrienden zijn indringend, bijvoorbeeld de portretten van Mayakovski, de dichter, van theaterman Sergej Tretiakov of van Rodchenko’s vrouw, de schilderes Varvara Stepanova . In de 30er jaren, gedwongen door de bemoeienissen van de overheid met de kunsten, richtte hij zich meer op sportfotografie en legde parades en evenementen vast, telkens weer op zijn eigen herkenbare wijze. Dit werd hem niet altijd in dank afgenomen en in 1942 stopte hij met fotograferen.

Galerie Fiolet verwierf eind jaren ’80 een dertigtal foto’s, gedrukt in Moskou van de originele negatieven onder supervisie van Grigory Chudakov (toenmalig hoofredacteur Sovietskoje Foto) en ze zijn nu te koop

Bij de tentoonstelling worden ook diverse Russische romans en fotoboeken aangeboden.

De galerie is gevestigd in de boerderij Einink, gelegen tussen Bredevoort en Winterswijk, en een bezoek is ideaal te combineren met snuffelen in boekenstad Bredevoort en/of een wandeling of fietstocht in het Nationaal Landschap Winterswijk.

Elke zondag geopend van 13-17.00 uur (en op afspraak). Laatste expositiedag 28 september.

Gegevens

Begin:
27 mei 2014
Einde:
28 september 2014
Evenement Categorie:

Locatie

Galerie Fiolet
Brinkeweg 27
Winterswijk Miste, 7109 BN Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
054 - 356 55 00