Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

AMSTERDAM! Ed van der Elsken, oude foto’s 1947-1970

6 juni 2014 tot 14 september 2014

Foto © Ed van der Elsken / Nederlands Fotomuseum Rotterdam, courtesy Annet Gelink Gallery Amsterdam

Het Stadsarchief Amsterdam presenteert de tentoonstelling Amsterdam!
Ed van der Elsken; oude foto’s 1947-1970, naar aanleiding van de herdruk van het gelijknamige fotoboek. De expositie van vintage prints in combinatie met enkele niet eerder getoonde beelden geeft een nieuwe kijk op Ed van der Elskens bijzondere beeldverhaal van Amsterdam in de jaren ’50 en ’60. De herdruk van het legendarische fotoboek verschijnt in mei en wordt uitgegeven door Top Notch, in samenwerking met uitgeverij Bas Lubberhuizen en Lecturis.

Op de tentoonstelling zal het voor de bezoeker zijn alsof hij door het boek loopt. Hij wordt omgeven door uitvergrotingen van de opgemaakte pagina’s zoals die destijds door grafisch ontwerper Anthon Beeke en fotograaf Ed van der Elsken (1925 – 1990) zijn bedacht. Met dit beeldverhaal dat zij in 1979 samenstelden, lieten zij een heel eigen en nieuw geluid horen.

Velen hebben de beroemde foto van het meisje met het suikerspinkapsel op de Nieuwmarktkermis of de opgeschoten nozems van de Nieuwendijk op hun netvlies staan. Minder bekend zijn echter de andere foto’s uit het boek, van bijvoorbeeld de vervallen Jodenbuurt. Dat is begrijpelijk omdat tot nu toe de meeste aandacht is uitgegaan naar Van der Elskens vitale straatfoto’s en zijn verbeelding van een nieuwe jeugdcultuur.

In de tentoonstelling komt ook een ander verhaal naar boven, het verhaal van de naoorlogse fotograaf die de rouw over de moord op de joodse stadgenoten verbeeldt, de armoede van na de oorlog registreert en de opstand van een jongere generatie. De foto’s van de eigenwijze jeugd die het anders wil doen, van de volksfeesten, van de toffe gozers en mooie meiden, krijgen hierdoor een andere lading. Door het fotoboek in de tentoonstelling te ontrafelen wordt duidelijk zichtbaar hoe door een spannende beeldselectie en filmische vormgeving het verhaal van de naoorlogse generatie wordt verteld. Deze generatie groeide op in een stad waar de sporen van het recente verleden nog overal aanwezig waren.

Gegevens

Begin:
6 juni 2014
Einde:
14 september 2014
Evenement Categorie:
Evenement Tags: