Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Under Construction – New Positions in American Photography

17 september 2014 tot 10 december 2014

matthew porter courtesy m b gallery los angeles

Onder de titel Under Construction – New Positions in American Photography presenteert Foam dit najaar een groepstentoonstelling waarin het werk te zien is van negen jonge Amerikaanse en Canadese kunstenaars. Hoewel de uitkomsten van hun individuele kunstenaarspraktijken zeer divers zijn, bestaan er in mentaliteit, methodiek en de presentatie van het werk opvallende relaties. Een van de belangrijkste kenmerken is hun onderzoekende houding ten aanzien van het fotografische beeld en de representatie ervan. Alle deelnemende kunstenaars zijn expliciet bezig met een fundamentele herwaardering van de waarde en betekenis van fotografie aan het begin van de 21ste eeuw.

De vergaande digitalisering van de samenleving heeft ongekende invloed op nagenoeg alle facetten van het medium. Dit varieert van volledig nieuwe fotografische technieken (digitalisering van het instrumentarium) en het gebruik van fotografisch beeld (verspreiding via digitale netwerken) tot de waarde en betekenis van fotografie (nu er een constante stroom is van  vele miljoenen fotografische beelden die dagelijks worden gemaakt, verspreid en bewerkt).  Juist in een samenleving waarin zoveel cultureel relevante informatie wordt gecommuniceerd via beelden, en er meer dan ooit een uiterst complexe dynamiek is ontstaan tussen beelden, is het van het grootste belang dat er een fundamentele herwaardering van het medium plaatsvindt. Wat is nu nog een adequate definitie van fotografie of van een foto? Wat is de waarde en betekenis van fotografie in onze huidige tijd? Hoe komen fotografische beelden tot stand? Is het fotografische vocabulaire dat voor het medium werd gehanteerd nog relevant?  Hoe verhoudt fotografie zich tot de werkelijkheid? Hoe functioneren beelden in een samenleving waarin de digitalisering onze manier van communiceren (sociaal, politiek, commercieel) zo fundamenteel heeft gewijzigd? Wat is de positie van fotografie in de complexe dynamiek van hedendaagse netwerken? Hoe verhoudt het medium en haar gebruikers zich tot traditie en tot het verleden? Hoe is de rol van de maker?

Het zijn dergelijke vragen die uiterst relevant zijn voor deze nieuwe generatie beeldmakers. In feite gaat het om een ‘re-invention’ van de fotografie binnen een totaal gewijzigde sociaal-maatschappelijke context, met in achtneming van ruim honderdvijftig jaar fotografiegeschiedenis. Kortom, een ‘renaissance’ van de fotografie.

Foam Magazine
Ter gelegenheid van de tentoonstelling is Foam Magazine, met dezelfde titel als de tentoonstelling, volledig gewijd aan het werk van deze fotografen en voorzien van uitgebreide portfolio’s en teksten van onder meer Marcel Feil, Joshua Chang, Lorenzo Durantini en Hito Steyrl.

Opening en Unseen Photo Fair 2014
De opening van Under Construction vindt een dag voorafgaand aan de opening van Unseen plaats. Verschillende fotografen komen over voor de opening en zullen deelnemen aan de randprogrammering tijdens Unseen die op donderdag 18 september in het teken zal staan van de tentoonstelling.

De tentoonstelling Under Construction – New Positions in American Photography is van 17 september tot en met 10 december 2014 te zien in Foam. Open dagelijks van 10.00 -18.00 uur, do/vr van 10.00 – 21.00 uur.

Gegevens

Begin:
17 september 2014
Einde:
10 december 2014
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , , , , , , , ,

Locatie

Foam
Keizersgracht 609
Amsterdam, 1017 DS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
020-5516500
Website:
http://www.foam.org/