Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Donkere Kamer – Bijzondere verhalen uit de Nederlandse fotografie

9 juli 2012 tot 31 december 2014

De Donkere Kamer

De tentoonstelling De Donkere Kamer in het Nederlands Fotomuseum is de eerste permanente presentatie in Nederland over de Nederlandse fotografiegeschiedenis. Aan de hand van de rijke collectie van het museum wordt ruim 185 jaar fotografie tot leven gewekt.

Ontdek hoe de eerste foto’s gemaakt werden, volg het liefdesverhaal van Ed van der Elsken in Parijs en ga mee op jacht met de camera. Naar een concept van de gerenommeerde tentoonstellingsarchitecten Kossmann.dejong is 250m2 van het museum omgebouwd tot donkere kamer. Door een papier in een ontwikkelbak te leggen, net als vroeger in de donkere kamer, activeert de bezoeker verhalen. In deze 22 verhalen wordt de nog jonge geschiedenis van de fotografie verteld met foto’s, films en muziek. De verhalen zijn ingesproken door fotografen, vrienden, familieleden, kenners en bekende Nederlanders als Hans Dorrestijn en Thom Hoffman. Alle vormen van fotografie passeren in De Donkere Kamer de revue: van albums tot stereofoto’s, van autochromen tot glasnegatieven, van daguerreotypieën tot digitale fotobestanden. De verhalen worden aangevuld met objecten als camera’s, originele en nieuwe afdrukken en bijzondere attributen van fotografen. In de jaren dat de tentoonstelling te zien is zullen er regelmatig nieuwe ‘parels’ worden toegevoegd uit de schatkamer van museum.

Doeboekje 5 x springen

Ook kinderen leven in een omgeving waar fotografie niet meer weg te denken is. Ze zijn al actief aan het fotograferen en een algemeen historisch besef begint zich te vormen. Voor kinderen van 7 t/m 12 jaar is speciaal bij de tentoonstelling het doe-boekje 5 x springen ontwikkeld. In het boekje gaan de kinderen aan de hand van foto’s van sprongen door de geschiedenis van de fotografie. Met foto’s van o.a. Ed van der Elsken en Hannes Wallrafen, met doe-opdrachten en tips voor thuis. te koop vanaf 24 september 2011 in de museumwinkel en online shop Educatie Bij De Donkere Kamer biedt het Nederlands Fotomuseum voor jong en oud een educatief programma van workshops, rondleidingen en lezingen. Op Fotoleren.nl, de gratis digitale leeromgeving over fotografie, zijn weblessen over De Donkere Kamer te vinden.

Gegevens

Begin:
9 juli 2012
Einde:
31 december 2014
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
Rotterdam, 3072 AR Nederland
Website:
http://www.nederlandsfotomuseum.nl/nl/