Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Straat Op! Drie Amsterdamse straatfotografen

6 juni 2014 tot 21 september 2014

Foto Reinier Gerritsen

Tegelijk met de tentoonstelling Amsterdam! Oude foto’s van Ed van der Elsken 1947-1970 presenteert het Stadsarchief Amsterdam recent werk van de fotografen Hans Eijkelboom, Reinier Gerritsen en Theo Niekus. De straatfotografie beleefde met William Klein, Robert Frank en Ed van der Elsken een hoogtepunt in de jaren zestig en zeventig, maar het onderwerp is de laatste tijd weer springlevend. Voor Hans Eijkelboom, Reinier Gerritsen en Theo Niekus is de straat, waar de dynamiek en vitaliteit van de grote stad zichtbaar worden, al jaren hun werkterrein. Zij weten het begrip straatfotografie een nieuwe invulling te geven. De tentoonstelling De straat op! is een antwoord en een aanvulling op Van der Elskens Amsterdam.

Straatfoto’s bieden een directe, spontane en herkenbare blik op ons dagelijks leven en zetten een vergrootglas op de maatschappij. Hans Eijkelboom (1949) blijft het liefst onopgemerkt als hij het alledaagse uiterlijk van de moderne stadsmens registreert. Daarvoor houdt hij de camera laag voor zijn lichaam terwijl hij die via een draadontspanner in zijn zak bedient. Zijn werk bestaat uit fotoseries die overeenkomsten en verschillen in bijvoorbeeld kleding, eetgedrag en haarstijl laten zien.
Reinier Gerritsen (1950) kijkt naar wat hij de choreografie van de straat noemt. Meestal zijn de mensen op zijn foto’s onderweg en fotografeert Gerritsen ze op loze momenten, wachtend voor het stoplicht, op het perron, in de metro of op de pont. Hij gebruikt daarbij de mogelijkheden van de digitale fotografie: elke foto bestaat uit een reeks kort na elkaar gemaakte opnamen die hij in Photoshop combineert tot een overtuigend beeld.
Theo Niekus (1956) ten slotte staat misschien het dichtst bij Ed van der Elsken. Hij kijkt rond of hij foto’s ziet ‘gebeuren’ en vangt losse momenten in al hun drukte, onvoorspelbaarheid en rommeligheid. Niekus maakt zelf onderdeel uit van de menigte en is, net als sommige zwervers, straatmuzikanten en andere straatbewoners een bekende verschijning in Amsterdam. Zijn bijnaam: de Damrakfotograaf.

Film
De presentatie wordt gecompleteerd door drie korte films van de Franse fotografe en filmmaker Jocelyne Moreau (1968). Zij volgde de drie fotografen terwijl ze op straat aan het werk zijn en maakt de verschillen in hun werkwijze inzichtelijk: de conceptuele aanpak van Hans Eijkelboom, de beeldende aanpak van Reinier Gerritsen, waarin de postproductie een sleutelrol vervult, en de intuïtieve aanpak van Theo Niekus.

Masterclass
Op 13 september organiseert het Stadsarchief Amsterdam in samenwerking met de drie straatfotografen een masterclass straatfotografie met de titel Het geluk ligt op straat. De kandidaten worden door een jury geselecteerd aan de hand van zelfgemaakte foto’s die kunnen worden ingezonden. Iedereen kan deelnemen, ook degene die de camera van zijn telefoon gebruikt is welkom. Onder begeleiding van de straatfotografen leren de kandidaten op een andere manier te kijken en te reageren op onverwachte momenten op straat. De masterclass wordt georganiseerd in het kader van Fotoweek 2014 Kijk! Mijn geluk.
Meer informatie wordt bekend gemaakt op de website: www.stadsarchief.amsterdam.nl

De tentoonstelling De straat op! is te zien in de in de centrale hal van het Stadsarchief en is vrij toegankelijk. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

(Foto Reinier Gerritsen)

 

Gegevens

Begin:
6 juni 2014
Einde:
21 september 2014
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
Amsterdam, 1017 HL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
020 - 2511 511
Website:
http://stadsarchief.amsterdam.nl/