Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Don’t Stop Now: Fashion Photography Next

11 juli 2014 tot 7 september 2014

Foto Hanna Putz

De tentoonstelling Don’t Stop Now: Fashion Photography Next, die Foam in samenwerking met gastcurator Magdalene Keaney organiseert, gaat uit van het feit dat modefotografen in de eerste plaats fotografen zijn. De tentoonstelling biedt een platform aan een nieuwe generatie beeldmakers die met mode werken. Don’t Stop Now: Fashion Photography Next geeft een spannende inkijk in de rijkdom van de hedendaagse praktijk van de modefotografie resulterend in een dynamische, kleurrijke en veelzijdige presentatie.

Verscheidenheid en hybride zijn twee belangrijke typeringen voor het werk van deze jonge fotografen. De tentoonstelling toont de diversiteit in benaderingen en tegelijkertijd de rijkdom van fotografische toepassingen. De ontwikkelingen in de modefotografie lopen voor een groot deel gelijk op met die in het verdere fotografische veld. In tegenstelling tot de mogelijkheden van digitale technologie, wenden veel opkomende fotografen zich juist tot analoge technieken en verwerken ze hun eigen beeld in de donkere kamer. Sommige fotografen zijn in het bijzonder geïnteresseerd in het kunstmatige karakter van het modebeeld, en dagen de grenzen uit van het medium door handmatige interventie en manipulatie, anderen onderzoeken juist de mogelijkheden van de digitale esthetiek. Hierbij worden verschillende vormen naast en door elkaar toegepast, zoals studio naast locatie en genres als stilleven, landschap, portret en abstractie. Ook collages, sculptuur, installatie en performance maken op een vanzelfsprekende manier onderdeel uit van hun werkwijze. De belangrijkste regel die geldt is dat er in feite geen regels zijn.

De opkomst van zines, onafhankelijke underground uitgeverijen en self-publishing hebben een dankbaar alternatief geboden ten aanzien van de monopolypositie die grote uitgeverijen lange tijd hadden. Hiermee een soort underground circuit creërend die meer ruimte laat aan experiment en die parallel bestaat naast de wereld van de gevestigde mondiale mode-industrie. De mogelijkheden rond self-publishing en social media zijn voor een groot aantal van de hier besproken fotografen een belangrijk middel om het eigen werk zelf te promoten zonder de tussenkomst van galeries, agentschappen of gevestigde instituten.

De fotografen die aan bod komen worden beschouwd als de nieuwe generatie die grensverleggend werk maakt en die de gevestigde orde van beroemde collega’s als Nick Night, David Sims, Steven Meisel, Jürgen Teller of Inez & Vinoodh, op de voet volgt. Tegelijk met de tentoonstelling verschijnt een publicatie van Keaney bij Thames & Hudson met dezelfde titel. Don’t Stop Now: Fashion Photography Next is bedoeld als een positief statement ten aanzien van het werk van de jonge fotografen die in de tentoonstelling en het boek zijn opgenomen, zowel vanuit het nu beschouwd als ten aanzien van de toekomst.

Groepstentoonstelling met Brendan Baker & Daniel Evans, Mel Bles, Charlie Engman, Jonathan Hallam, Jamie Hawkesworth, Alice Hawkins, Erik Madigan Heck, Julia Hetta, Samuel Hodge, Axel Hoedt, Laetitia Hotte, Daniel Jackson, Immo Klink, Tyrone Lebon, Chad Moore, Laetitia Negre, Hanna Putz, Daniel Riera, Robi Rodriguez, Daniel Sannwald, Clare Shilland, Saga Sig, Jacob Sutton, Philippe Vogelenzang, Chardchakai Waikawee (Air), Tung Walsh, Harley Weir en Ruvan Wijesooriya.

Op vrijdag 11 juli vindt er een speciaal event plaats rond de tentoonstelling in Felix &Foam in het kader van het Downtown programma van Amsterdam Fashion Week.

Foto  Hanna Putz

 

Gegevens

Begin:
11 juli 2014
Einde:
7 september 2014
Evenement Categorie:

Locatie

Foam
Keizersgracht 609
Amsterdam, 1017 DS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
020-5516500
Website:
http://www.foam.org/