Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Ernst Coppejans – Dans le milieu

26 juli 2014 tot 17 augustus 2014

Foto Ernst Coppejans

Van 26 juli tot en met 17 augustus exposeert fotograaf Ernst Coppejans het aangrijpende verhaal van homoseksuele Senegalezen in de Melkweg Galerie in Amsterdam. In het Islamitische Senegal is homoseksualiteit nog altijd strafbaar. Uit de kast komen betekent zonder uitzondering verstoting door familie en vrienden, geen werk en een gevangenisstraf die kan oplopen tot tien jaar.

Als product designer bezocht Coppejans (1974) Senegal geregeld voor werk. Hoezeer hij ook genoot van het land, hij realiseerde zich elke keer dat hij daar nooit zichzelf zou kunnen zijn. Een situatie waar Senegalese homo’s en lesbo’s elke dag mee te maken hebben.

Dat verhaal wilde Coppejans – inmiddels een verdienstelijk fotograaf – vertellen door de anonieme groep een gezicht te geven in een portrettenreeks. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar via het COC en Human Rights Watch lukte het hem afgelopen winter in contact te komen met twee personen in Dakar die onder de radar opkomen voor de rechten van LGBT’s (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender).

Nu, zo’n zes maanden later, is er een prachtige serie portretten van dappere Senegalezen. “Ik heb mooie, lieve, inspirerende en getalenteerde jonge mensen ontmoet die weigeren zich te verschuilen achter een heterohuwelijk en daardoor geen toekomstperspectief hebben. Sommige verhalen brachten mij tot tranen. Enorm dapper dat ze mee wilden werken aan mijn project.”

Tijdens Gaypride (28 juli t/m 3 augustus) organiseert Coppejans samen met stichting PINKB!NK drie evenementen waarbij ze aandacht vragen voor deze groep Senegalezen. De expositie in de Melkweg Galerie is daar één van. De andere evenementen zijn een stand-up comedyavond ‘LUL-verhalen’ onder leiding van Howard Komproe met drie gastsprekers en een kunstveiling met aansluitend een feest, beide in de Sugar Factory. De opbrengsten van deze evenementen worden gestoken in projecten die direct ten goede komen aan de LGBT gemeenschap in Senegal, zoals medische hulp, opvang en een bijdrage in advocatenkosten. De Nederlandse Ambassade in Dakar steunt, begeleidt en monitort deze projecten zodat zeker is dat het geld goed besteed wordt.

PINKB!NK: “Tijdens de Gaypride vieren wij het leven in vrijheid en het is volgens ons tijd die vrijheid met anderen te delen en voor hen het leven een stukje dragelijker te maken.”

Gegevens

Begin:
26 juli 2014
Einde:
17 augustus 2014
Evenement Categorie:

Locatie

Melkweg galerie
Marnixstraat 409
Amsterdam, 1017 PH Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
020-5318181
Website:
http://www.melkweg.nl