Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Fiona Tan – Options & Futures

8 april 2014 tot 19 september 2014

Ghost Dwellings II ,Detroit © Fiona Tan

In Options & Futures verbeeldt Fiona Tan een krachtig, hedendaags portret van wat wellicht het beste omschreven kan worden als het einde van een tijdperk. Dat is het huidige tijdperk, waarin de financiële crisis ertoe heeft geleid dat universele socio-politieke en ideologische waarden in twijfel worden getrokken.

De tentoonstelling bestaat uit twee delen. In de voorste ruimte worden drie monumentale fotografische installaties voor het eerst in Nederland en voor het eerst bij elkaar getoond. Vox Populi Norway (2004), Vox Populi Sydney (2006) en Vox Populi London (2012) verbeelden elk een onofficieel portret van een land of een stad aan de hand van foto’s die afkomstig zijn uit privéalbums en zijn verzameld door Fiona Tan.

In de achterste ruimte creëert Tan een ingrijpende architectonische metamorfose; het is een nieuwe wending in haar oeuvre. Nieuwe video-installaties en ruimtelijke beelden zijn in deze zorgvuldig geregisseerde en raadselachtige omgeving opgenomen. Voor haar grootse, complexe installatie reisde ze af naar onder meer Detroit (VS), Fukushima (Japan), Cork (Ierland) en Angers (Frankrijk) om sociaal verval en economische verwoesting vast te leggen. Ze presenteert ons een staalkaart van haar eigen complexe gevoelens en van de gemeenschappen die ze tegenkomt in een tijd van onrust en tumult. Het ‘systeem’ (de overheid en de grote instituten) wordt niet langer vertrouwd.

Terwijl ze de tentoonstelling maakte, merkte Tan op: ‘My video camera will be my witness, my pen, my voice and my hands will give shape to this ongoing quest in search of a future by unravelling the present. […] I imagine the piece functioning as an immersive environment, one that a viewer can get lost in. A journey in itself.’

Rabo Kunstzone
De Rabo Kunstzone is een publiek toegankelijke tentoonstellingsruimte in het
hoofdkantoor van Rabobank Nederland in Utrecht. Jaarlijks worden er twee
tentoonstellingen gerealiseerd: één groepstentoonstelling met werken uit de Rabo
Kunstcollectie en één solotentoonstelling. Met de solotentoonstelling faciliteert
Rabobank een kunstenaar om met vrije hand nieuw werk te creëren en een bijzondere
tentoonstelling te maken. Na Alicia Framis en Fernando Sánchez Castillo heeft Fiona
Tan de uitnodiging aangenomen om nieuw werk in de Rabo Kunstzone te realiseren.

Vrij toegankelijk voor het publiek. Open alle werkdagen van 8.30 tot 18 uur.

Gegevens

Begin:
8 april 2014
Einde:
19 september 2014
Evenement Categorie:
Evenement Tags: