Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Fototentoonstelling Achter de Gevels in de Cromhouthuizen

21 maart 2014 tot 31 augustus 2014

€8
photoq-arjan-bronkhorst-cromhouthuizen

Van 21 maart tot en met 31 augustus 2014 zijn op initiatief van het Amsterdam Museum ruim 60 fotowerken te zien over Amsterdamse grachtenhuizen en hun bewoners. De fototentoonstelling Achter de Gevels toont het leven aan de gracht in particuliere stadspaleizen. Bezoekers kunnen de foto´s van Arjan Bronkhorst bekijken op een zeer toepasselijke en sfeervolle locatie: de Cromhouthuizen. In deze 17de-eeuwse grachtenpanden zijn hier het hele jaar door vaste en tijdelijke tentoonstellingen te zien, georganiseerd door het Bijbels Museum en het Amsterdam Museum.

Menig bezoeker aan de Amsterdamse grachten zou graag eens een kijkje willen nemen achter de gevels van de huizen. Dat is fotograaf Arjan Bronkhorst (1972) gelukt. Zijn fascinatie voor de Amsterdamse grachtenhuizen deed hem in de zomer van 2012 besluiten om een fotoserie te wijden aan de bijzondere interieurs van deze monumenten. Bronkhorst werkte bijna twee jaar aan de fotoserie. Het heeft maanden geduurd voordat de fotograaf werd toegelaten in deze huizen. Hij stelde zich ten doel het specifieke karakter van elk huis vast te leggen. De huizen die Arjan heeft gefotografeerd worden vaak nog particulier bewoond. Dit voegt een extra dimensie toe aan de fotoserie: bewoners zorgen ervoor dat een monument blijft leven en kan worden doorgegeven aan volgende generaties.

Een kijkje achter de gevels
In de tentoonstelling zijn de huizen opgenomen van o.a. filmmaker Matthijs van Heijningen, Trudy Derksen, Elise Wessels en Gisèle d’Ailly van Waterschoot van der Gracht (1912-2013). Het zijn deze – veelal vermogende – particulieren die de historische grachtenhuizen hebben gered van de ondergang. Zij zijn degenen die de grachtenhuizen van Amsterdam met veel inspanning, kapitaal, liefde en geduld restaureerden en tot op de dag van vandaag in stand houden. Aan hen is de stad veel dank verschuldigd.

Elise Wessels, eigenaar van twee grachtenhuizen op de Keizersgracht: ‘Het is allemaal een enorme operatie geweest en het heeft heel veel geld gekost. Je draagt bij aan de geschiedenis van de stad en bewaart erfgoed voor de komende eeuwen’. Jan Meulendijks van Het Staetshuys op Herengracht 460 vertelt: ‘Je raakt verzand in discussies over een fractie kleurverschil’.

De fotoserie (en gelijknamige boek) Grachtenhuizen – Amsterdam Canal Houses – van fotograaf Arjan Bronkhorst vertelt het verhaal van vier eeuwen wonen aan de Amsterdamse gracht. Arjan Bronkhorst fotografeerde in zijn karaktervolle en kenmerkende stijl 30 stadspaleizen en hun bewoners. Het boek werd in de eerste maanden van zijn bestaan al een bestseller. De eerste druk was in 1 maand uitverkocht. De tweede druk ligt momenteel in de winkels.

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, schrijft over de fotoserie: Arjan Bronkhorst maakte de foto’s vanuit zijn oprechte passie voor grachtenhuizen. Zijn stijl is tijdloos en karaktervol en zijn beelden bijna verstild. Hij is als geen ander in staat geweest om het bijzondere gevoel weer te geven van het wonen aan de gracht tijdens de afgelopen vier eeuwen!

Over fotograaf Arjan Bronkhorst 
Arjan Bronkhorst (1972) begon al op jonge leeftijd met fotografie. Na een carrière in het bedrijfsleven besloot hij zich tien jaar geleden definitief te vestigen als professioneel fotograaf. Hij is gespecialiseerd in architectuur- en interieurfotografie, in het bijzonder erfgoedgebouwen en monumenten. Daarnaast is hij een veelgevraagd fotograaf voor portretten en reportages. In 2013 publiceerde hij het succesvolle fotoboek Grachtenhuizen over 400 jaar wonen aan de Amsterdamse gracht. Eerder maakte hij voor Vereniging Hendrick de Keyser het boek Zo’n huis ademt verleden over 18 architectuur-monumenten in Nederland (2011). Ook verscheen een boek met zijn fotografie over het Apollo House in Amsterdam-Zuid (2012).

Grachtenhuizen is verkrijgbaar in de PhotoQ Bookshop

Gegevens

Begin:
21 maart 2014
Einde:
31 augustus 2014
Kosten:
€8
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Cromhouthuizen (en Bijbel Museum)
Herengracht 366
Amsterdam, 1016 CH Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
+31 (0)20 6242 436
Website:
http://www.cromhouthuizen.nl/