Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Gezin XXL- een huis vol broers en zussen

21 juni 2014 tot 21 september 2014

Foto Annie van Gemert

Een gezin met 12 of 15 kinderen, wanneer zie je dat nog? Terwijl de meeste mensen zich er nu over verbazen, kwam het een generatie geleden nog vrij vaak voor. Wat motiveerde deze ouders? Hoe regelde je in vredesnaam de dagelijkse praktijk? En waarom kiezen mensen tegenwoordig voor veel kinderen? Is het iets typisch Brabants? Nee, grote gezinnen kwamen en komen in heel Nederland voor. Maar bijzonder is het wel. Met de tentoonstelling Gezin XXL – Een huis vol broers en zussen belicht Het Noordbrabants Museum het fenomeen ‘grote gezinnen in Nederland’ en geeft het ruim baan aan herinneringen, bespiegeling en verwondering.

Aan de hand van objecten, foto’s, films en interviews, duikt u in het drukke leven van een huis vol broers en zussen. Veel van het getoonde komt direct van grote gezinnen zelf. Op een speciale inzameldag kwamen mensen in groten getale met verhalen en objecten. Van wiegjes met ingegraveerde namen en gedeelde jurkjes tot ingenieuze tafels, grote pannen en een reuzenwip. Ook haalden ze herinneringen op aan discipline, alles samen delen en grote drukte en gezelligheid. Bijzondere ingrediënten voor een hartverwarmende tentoonstelling voor jong en oud.

Ook worden foto’s getoond uit de serie ‘Kinderrijk’ van Annie van Gemert (1958, Vught). Het betreft portretten van gezinnen met meer dan acht kinderen, gefotografeerd tussen 1996 en 2002 in Nederland en Vlaanderen. Speciaal voor de expositie en in opdracht van Het Noordbrabants Museum maakte Van Gemert in 2013/2014 een aanvulling op dit project.

• Op 23- 24 augustus is Annie van Gemert aanwezig bij de tentoonstelling om toelichting te geven over haar werk.Tegelijkertijd is ook Romi Tweebeke aanwezig om uitleg te geven over het project Cis en Mien.

Gegevens

Begin:
21 juni 2014
Einde:
21 september 2014
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Het Noord-Brabants Museum
Verwersstraat 41
's-Hertogenbosch, 5211 HT Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
073-6877877
Website:
http://www.hetnoordbrabantsmuseum.nl