Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Hans Gremmen en Gerco de Ruijter – Google Mapping.

24 mei 2014 tot 31 augustus 2014

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert van 24 mei tot en met 31 augustus 2014 de tentoonstelling Google Mapping. Hans Gremmen en Gerco de Ruijter. De computer verbindt ons met locaties over vrijwel de gehele wereld. Digitalisering en navigatie per satelliet maken het mogelijk om, in enkele muisklikken, deze locaties overzichtelijk in beeld te brengen. Routes kunnen worden bestudeerd en foto’s van reisbestemmingen worden bekeken.

De presentatie Google Mapping laat zien hoe grafisch ontwerper Hans Gremmen (Langenboom, 1976) en beeldend kunstenaar Gerco de Ruijter (Vianen, 1961) gebruik maken van deze voor iedereen toegankelijke media. Beide passen het op een geheel eigen wijze toe en verbeelden daarmee iconen uit de Amerikaanse cultuur.

The Mother Road (2010-2011) van Hans Gremmen is een virtuele reis over de legendarische Route 66. Met foto’s van Google Streetview wordt een reis over deze autoweg in de Verenigde Staten in beeld gebracht. Route 66 is de weg die Oost en West van de Verenigde Staten verbindt. Hans Gremmen heeft de foto’s van Google Streetview als film-stills achter elkaar gemonteerd. Het resultaat geeft de illusie van een uit de auto gefilmd reisverslag.
Gerco de Ruijter’s CROPS (2012) is een video-collage samengesteld uit foto’s van irrigatiesystemen in de Verenigde Staten die hij via Google Earth heeft verzameld. Het is een verzameling van bijna abstracte afbeeldingen die door de wijze van montage nieuwe associaties oproepen. Het is alsof de wijzers van een klok een verloop in tijd illustreren of alsof je naar de aanloopstrook van een oude celluloidfilm kijkt; abstract en realistisch tegelijk. In de projectie Playground (2014) heeft de Ruijter volgens een overeenkomstige aanpak afbeeldingen van Amerikaanse football fields verzameld en achter elkaar gemonteerd. Het resultaat is fascinerend: vanuit een abstracte beeldenreeks van veldlijnen met dezelfde afmetingen, doemen verschillende afbeeldingen op: de symbolen van de verschillende sportclubs die onmiskenbaar Amerikaans zijn.

Museum Jan Cunen toont van 1 juni – 23 november 2014 de tentoonstelling Gerco de Ruijter – Almost Nature

Gegevens

Begin:
24 mei 2014
Einde:
31 augustus 2014
Evenement Categorie:

Locatie

Stedelijk Museum Schiedam
Hoogstraat 112
Schiedam, 3111 HL Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
010 - 246 3666
Website:
http://www.stedelijkmuseumschiedam.nl