Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Hans van der Meer – ZIMMER FREI, tussen allure en eenvoud

4 augustus 2014

Foto Hans van der Meer, C.F. Zeiler Boulevard, Bergen aan Zee, 2012

Wat is er zo typisch aan Noord-Hollandse kustplaatsen? En wat zullen we nooit zien in de toeristenfolders van de plaatselijke VVV? Het antwoord op die vragen hangt deze zomer in Kranenburgh op de tentoonstelling ZIMMER FREI.

In opdracht van de provincie Noord-Holland maakte Hans van der Meer (1955) een serie portretten van dorpen langs de kust, van Zandvoort tot aan De Koog. Daarbij richtte hij zijn camera op de architectuur, horecavoorzieningen en vegetatie. De dorpen stralen iets armzaligs uit, maar dat gebrek aan allure heeft ook zijn charme. Misschien is die Noord-Hollandse nuchterheid juist wel de kracht van de regio.

Zee
De verscheidenheid op straat is groot. Uitbundige horeca-opstellingen, kleurrijke winkeluitstallingen, banken van steigerhout met enorme kussens; een bunker als ontvangstcentrum; straten en pleinen vol terrasmeubilair; vaak is het enige gemeenschappelijke de duinen op de achtergrond en de nabijheid van de zee.
Opvallend is dat projectontwikkelaars een groot stempel op het aangezicht van de kust hebben gedrukt, zonder zich al te veel te bekommeren om de oorspronkelijke architectuur. Oud en nieuw hebben vaak niets met elkaar te maken. Tot begin dit jaar stond aan de boulevard in Egmond aan Zee een charmant geel geverfd houten vissershuis met rieten dak tussen appartementen van de Nederlandse vastgoedcultuur uit de jaren tachtig. In februari brandde dit Rijksmonument De geveerde kikker af. De historische vereniging pleit voor herbouw.

Kustontwikkeling
Van der Meer fotografeerde in de zomer met mooi weer en blauwe luchten en op druilerige winterdagen. De plaatselijke VVV zal dat laatste beeld niet graag laten zien, maar de dorpen worden het hele jaar door bewoond en functioneren niet alleen in de zomer. De provincie Noord-Holland wil een langetermijnvisie ontwikkelen voor de kustontwikkeling. Welke mogelijkheden doen zich voor? Willen de plaatsen iets eigens behouden of wordt het uniform ingericht? En in welke richting moet die verandering worden gezocht? Ook de gemeente Bergen staat voor die keuze.

Springer
Bergen aan Zee trekt vooral in de zomermaanden veel toeristen. De badplaats werd in 1905 gesticht door het echtpaar Van Reenen met als achterliggende gedachte de bevolking welvarender maken door de komst van de badgasten. Voor de ontwikkeling schakelden Jacob en Marie van Reenen architecten van naam in, onder wie de beroemde tuinarchitect Leonard Springer die het ontwerp maakte voor de Zeeweg. Hotel Nassau Bergen – het eerste hotel – ontstond aan de tekentafel van architect H.P. Berlage. De familie Van Reenen droeg ook geheel of gedeeltelijk bij aan de financiering van de bouw van café-restaurant Prins Maurits en villa Ulysses.

Over Hans van der Meer
Hans van der Meer (1955) volgde een opleiding aan de MTS voor Fotografie in Den Haag en aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hij begon zijn carrière met een serie foto’s van de straten in Boedapest, die werd bekroond met een prijs van World Press Photo. Hij publiceerde boeken over uiteenlopende onderwerpen, zoals voetbalvelden (Hollandse velden; Europese velden), en de inrichting van Nederland (Uit voorraad leverbaar). In 2013 ontving hij een opdracht van het Rijksmuseum om het grensgebied tussen Nederland en België vast te leggen.

(Foto Hans van der Meer, C.F. Zeiler Boulevard, Bergen aan Zee, 2012)

Gegevens

Datum:
4 augustus 2014
Evenement Categorie:

Locatie

Kranenburgh
Hoflaan 26
Bergen, 1861 CR Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
072 - 5898 927
Website:
http://www.kranenburgh.nl/