Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Haute Africa

5 juli 2014 tot 31 augustus 2014

Foto Jim Naughten

De Noorderlicht Fotogalerie belicht deze zomer met Haute Africa de zonnige zijde van het Afrikaanse continent. Van 5 juli tot en met 31 augustus tonen zeven fotografen een ander Afrika: een continent dat nog steeds de verbeelding tart en een plek waar creativiteit welvaart kan brengen. Deze bloeiende Afrikaanse creativiteit vindt geen betere uitdrukking dan in de mode.

Met Phyllis Galembo (US), Héctor Mediavilla (ES), Jim Naughten (GB), Jehad Nga (US), Sabelo Mlangeni (ZA), Daniele Tamagni (IT) en Nontsikelelo Veleko (ZA)

Haute Africa toont het werk van fotografen die zich niet zozeer interesseren voor de Afrikaanse mode an sich, maar meer een antropologisch onderzoek voeren naar de hedendaagse Afrikaanse kledingcultuur. Verschillende Afrikaanse landen zoals Ivoorkust, Kenia, Nigeria, Tanzania en Zambia kennen een goed draaiende economie, Zuid-Afrika is zelfs een belangrijke mondiale speler. In de eerste plaats hebben deze landen hun vooruitgang te danken aan de exploitatie van de rijke Afrikaanse bodem, maar ook de creatieve, duurzame economieën beginnen langzaam te groeien.

De mode-industrie is een belangrijke exponent van deze creatieve industrie. Vele Afrikaanse designers, ondernemers en fotografen inspireren de wereld met nieuwe ontwerpen die de Afrikaanse identiteit uitdragen en vernieuwen. Deze evolutie is ook kunstenaars en fotografen niet ontgaan. Via de kledingcultuur peilen ze de overtuigingen, gedachten en gevoelens van haar drage rs of naar de geschiedenis van een bepaalde plek. Ze werpen een blik op onderwerpen zoals verwestersing, postkolonialisme, ras, gender gelijkheid, religieuze overtuiging of politieke machtsverhoudingen. Haute Africa toont door deze invalshoek hoe kledingcultuur de Afrikaanse identiteit uitdraagt en vernieuwt zonder de ogen te sluiten voor de vaak bittere realiteit.

Opening op vrijdag 4 juli om 17.00 uur door Christophe de Jaeger, curator van Haute Africa. Hij is als programmeur verbonden aan het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel.

———–

Deze tentoonstelling kwam mede tot stand door de bereidwillige medewerking van

Galerie Alex Daniels – Reflex Amsterdam
Stevenson, Cape Town en Johannesburg
Fotofestival Knokke-Heist 2014

Gegevens

Begin:
5 juli 2014
Einde:
31 augustus 2014
Evenement Categorie:

Locatie

Noorderlicht Fotogalerie
Akerkhof 12
Groningen, 9711 JB Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
050 - 318 2227
Website:
http://www.noorderlicht.com