Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Icoonfoto’s en de hedendaagse beeldcultuur

27 maart 2014 tot 31 augustus 2014

photoq-persmuseum

Het Persmuseum presenteert met de tentoonstelling Icoonfoto’s en de hedendaagse beeldcultuur een inspirerende reis langs foto’s en beelden die tot ons collectieve geheugen behoren. ‘Een foto zegt meer dan duizend woorden’, zo luidt het gezegde. Voor veel foto’s gaat dat echter helemaal niet op. Het is vaak juist andersom: dikwijls schuilen extra betekenissen en bijzondere wetenswaardigheden achter het beeld dat we te zien krijgen. Die verborgen verhalen worden ontsluierd in de expositie in het Persmuseum.

Het geheel draait om de vraag welke foto’s werkelijk beklijven en aan welke eigenschappen deze ‘icoonfoto’s’ voldoen. Maar ook: hoe worden we eigenlijk gestuurd in ons beeld van het nieuws en van de geschiedenis? Wanneer is een foto gemaakt en wie heeft er baat bij dat de beelden bekeken worden?

Aan de hand van een aantal beroemde foto’s wordt getoond hoe divers de verschijning ervan is geweest. Van publicatie in kranten, tijdschriften en op internet tot verbeelding in de openbare ruimte. Te zien zijn onder meer het ‘napalmmeisje’ uit Zuid-Vietnam, de man voor de tanks op het Plein van de Hemelse Vrede en de aanslagen op het World Trade Center in New York. Icoonfoto’s bevatten een aantal opmerkelijke karakteristieken die in de tentoonstelling voor het voetlicht worden gebracht. Zo is te zien hoe de bekende blauw-rode campagneposter van Barack Obama in de herkenbare street-art-stijl geïnspireerd is op het beroemde portret van Che Guevara door Alberto Korda.
Tenslotte hebben icoonfoto’s een symbolische betekenis die in de loop van de tijd kan veranderen. Een foto van de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra illustreert dit proces. Hoewel de foto gemaakt is in 1912, wordt deze veelvuldig gebruikt om Troelstra’s mislukte revolutiepoging uit 1918 te verbeelden. Een recenter voorbeeld is een foto van een groep Marokkaanse jongens die in Kamp Westerbork luistert naar het verhaal van een kampoverlevende. Deze foto is consequent gebruikt om nieuwsberichten te illustreren waarbij Marokkaanse jongens negatief in het nieuws komen.
De tentoonstelling bevat foto’s, oorspronkelijke uitgaven en objecten waarin de foto’s te zien zijn, alsmede een aantal videofragmenten waarin foto’s en beeldcultuur besproken worden. Bezoekers kunnen op een speelse manier hun eigen kijk ‘testen’ met het interactieve expositie-onderdeel Mijn Icoonfoto’s.

De tentoonstelling Icoonfoto’s en de hedendaagse beeldcultuur heeft het Persmuseum gemaakt in samenwerking met Martijn Kleppe die zich deels baseerde op zijn boek Canonieke Icoonfoto’s. Kleppe is als historicus verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij schrijft maandelijks in NRC Handelsblad in zijn rubriek ‘Beeldverhaal’ over persfotografie.

Gegevens

Begin:
27 maart 2014
Einde:
31 augustus 2014
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
,

Locatie

Persmuseum
Zeeburgerkade 10
Amsterdam, Nederland
Telefoon:
+31 (0)20 692 88 10
Website:
http://persmuseum.nl/