Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Jan Kamman – Fotograaf van het modernisme

24 juni 2014 tot 28 september 2014

Jan Kamman (1898-1983), Negatiefmontage, ca 1930, nieuwe afdruk van origineel negatief, Collectie Stadsarchief Rotterdam © Jan Kamman / Nederlands Fotomuseum

Op zaterdag 21 juni opent in het Chabot Museum de tentoonstelling Jan Kamman – Fotograaf van het Modernisme. Jan Kamman (1898 – 1983) fotografeerde in de hoogtijdagen van het modernisme vele Rotterdamse gebouwen. In het Chabot Museum, gevestigd in een van de mooiste villa’s van Rotterdam uit de tijd van het Nieuwe Bouwen (1938), komt de modernistische fotografie van Kamman optimaal tot zijn recht. De opening van de tentoonstelling vindt plaats in het weekend waarin bekend gemaakt zal worden of de Van Nellefabriek –veelvuldig onderwerp van Kammans foto’s- zal worden opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Rotterdam is de bakermat van het zogenoemde Nieuwe Bouwen in Nederland, met de Van Nelle-fabriek als een internationaal hoogtepunt. Velen kennen dit unieke fabrieksgebouw alleen via foto’s die kort voor en na de voltooiing gemaakt werden door Jan Kamman. Hij experimenteerde met technieken die leidden tot een suggestie van ruimtelijkheid die aansluit bij het streven naar licht, lucht en ruimte van het Nieuwe Bouwen.

Het Chabot Museum wijdt deze zomer voor het eerst een tentoonstelling aan het werk van Jan Kamman (1898-1983), die sinds zijn academietijd hecht bevriend was met Henk Chabot (1894-1949). In het Museum zijn uit vele openbare en particuliere collecties originele foto’s en door Jan Kamman vormgegeven of fotografisch geïllustreerde publicaties bij elkaar gebracht.

Jan Kamman heeft in het interbellum fotografisch een bijzondere rol gespeeld. Gedurende een relatief korte periode behoorde hij tot de Nederlandse pioniers van het modernisme, dat zich in verschillende disciplines aanvankelijk vooral in Rotterdam manifesteerde. Het einde van de Eerste Wereldoorlog bood perspectief op een nieuwe wereld, die vroeg om een eigentijdse vormentaal, productiemethoden en materialen. Het woord ‘nieuw’ speelt dan ook een prominente rol in hiermee samenhangende begrippen als de Nieuwe Zakelijkheid, het Nieuwe Bouwen, de Nieuwe Typo- en Fotografie.

Het Chabot Museum wijdt deze zomer voor het eerst een tentoonstelling aan het werk van Jan Kamman (1898-1983), die sinds zijn academietijd hecht bevriend was met Henk Chabot (1894-1949). In het Museum zijn uit vele openbare en particuliere collecties originele foto’s en door Jan Kamman vormgegeven of fotografisch geïllustreerde publicaties bij elkaar gebracht. De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Flip Bool, voormalig hoofd collectie en onderzoek van
het Nederlands Fotomuseum.

Bij de tentoonsteling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie (Ned. / Eng., 144 pp.) In deze publicatie worden leven en werk van de Rotterdamse fotograaf Kammman als pionier van de Nieuwe Fotografie uitgebreid beschreven en gedocumenteerd door de fotohistorici Flip Bool en Lienke Moerman. Deze modernistische stroming beoogde een zo objectief mogelijk gebruik van de fotografische mogelijkheden, zonder de artistieke ingrepen en pretenties van de toenmalige ‘kunstfotografie’. Kamman specialiseerde zich vooral in reclame- en architectuurfotografie. Mede doordat zijn archief verloren ging bij het bombardement op Rotterdam, kreeg het werk van Kamman tot nu toe minder aandacht dan dat van zijn geestverwanten Gerrit Kiljan, Paul Schuitema en Piet Zwart.

(Foto Jan Kamman (1898-1983), Negatiefmontage, ca 1930, nieuwe afdruk van origineel negatief, Collectie Stadsarchief Rotterdam © Jan Kamman / Nederlands Fotomuseum)

Gegevens

Begin:
24 juni 2014
Einde:
28 september 2014
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Chabot Museum
Museumpark 11
Rotterdam, 3015 CB Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
010 - 4363713
Website:
http://www.chabotmuseum.nl