Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Koos Breukel – De Geest Geportretteerd

16 april 2014 tot 7 september 2014

Foto Koos Breukel

Museum Het Dolhuys in Haarlem presenteert de tentoonstelling ‘De geest geportretteerd’ met fotografie van Koos Breukel. In een serie van ruim dertig werken heeft Breukel de laatste bewoners van de Valeriuskliniek in Amsterdam gefotografeerd. Het gaat om portretten van psychiatrische patiënten, behandelaars en bestuursleden. ‘De geest geportretteerd’ is te zien van 16 april tot en met 7 september 2014 in Het Dolhuys.

Gerenommeerd portretfotograaf Koos Breukel geeft een eigen gezicht aan de laatste bewoners van de Valeriuskliniek in Amsterdam. Na meer dan 103 jaar is de psychiatrische kliniek gesloten en zijn de bewoners eind vorig jaar verhuisd naar een nieuw pand van GGZ inGeest in Amsterdam.
Breukel raakte gefascineerd door wat zich achter de muren van dit gesloten bolwerk afspeelde en geeft met zijn portretten een interessant beeld van een verborgen wereld. Met zijn camera weet hij de ziel van de bewoners te vangen. De portretten zijn zo weergegeven dat het voor het publiek onzichtbaar blijft wie patiënt is of medewerker. De werken nodigen wel uit tot gissen, en soms vergissen, waardoor de bezoeker wordt geconfronteerd met zijn eigen vooroordelen.
Breukel is in staat de intense eigenheid van elk individu haarscherp vast te leggen; de bezoeker komt direct in contact met de kracht en de schoonheid van de geportretteerde. Hij fotografeert niet de patiënt, maar een waardig individu.

Op 27 april – Koningsdag – wordt in Het Dolhuys een studio ingericht waar de bezoeker zijn eigen ‘staatsieportret’ kan laten maken door Koos Breukel. Belangstellenden kunnen vooraf reserveren via reserveringen@hetdolhuys.nl

Gegevens

Begin:
16 april 2014
Einde:
7 september 2014
Evenement Categorie:

Locatie

Museum Het Dolhuys
Schotersingel 2
Haarlem, 2021 GE Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
023 - 541 0670
Website:
http://www.hetdolhuys.nl