Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Léonard Misonne – L’autre Misonne

24 mei 2014 tot 7 december 2014

Léonard Misonne,Turnhout 1896 © Sabam Belgium 2014

Gesteld op de natuur, zal Léonard Misonne (1870-1943) zijn hele leven wijden aan het verheerlijken ervan door middel van de fotografie om er wat hij zelf fotografische schilderijen noemt van te maken. Vanaf zijn beginjaren, in 1896, vindt hij zijn weg die hem ertoe zal brengen het platteland tussen Samber en Maas, van de Kempen of van de Ardennen te verkennen om er tijdloze en mysterieuze beelden van mee terug te brengen. Deze zullen hem via tentoonstellingen en publicaties snel beroemd maken over heel de wereld.

Zijn oeuvre, rijk en overvloedig, sluit aan op de picturalistische stroming die, rond de eeuwwisseling, de fotografie als kunst zal bestempelen terwijl ze, door middel van complexe procedés, manuele interventies op de beelden voorstaat. Léonard Misonne wordt een meester in de materie en zal trouw blijven aan die picturalistische esthetiek en haar principes, wat hem dan later enigszins buitenspel zal zetten.

De tentoonstelling L’autre Misonne in het Musée de la Photographie laat ons toe een tipje van de sluier op te lichten van een over het algemeen miskend deel van de kunstenaar en de Misonne te ontdekken “ die zich niet meer verschanst achter de perfectie van zijn fotografische schilderijen, maar de Misonne als beeldenmaker, observator van zijn tijd en van de menselijke figuur die hij met veel gevoel en menselijkheid bevat : plattelandsmensen, mensen uit de buitenwijken van Charleroi, kleine bourgeois en welgestelde mensen… en ook talrijke portretten en scènes met kinderen : de zijne, zijn neven, de kinderen uit zijn straat of uit de dorpen.

Het is ten koste van een traag maar toch zo passionerend werk dat de vzw Photographies Léonard Misonne, opgericht in 1987, het mogelijk gemaakt heeft deze onuitgegeven negatieven van de fotograaf, gerealiseerd tussen 1891 en 1928, aan het daglicht te brengen en die andere Misonne te ontdekken.

Er blijft nog een groot aantal negatieven te ontdekken maar er zijn er vandaag al voldoende om die onbekende Misonne te ontdekken, die Misonne zonder opsmuk en zonder retouches, om te trachten hem te bevrijden van de beoordelingen die betrekking hebben op zijn werk en zijn persoon, bij gebrek aan het nog niet tot een goed einde kunnen brengen hebben van een volledig opzoekingswerk dat het oeuvre terug in zijn context zou plaatsen.” *

* Uittreksel uit de tekst van Véronique Leclef en Pierre Watillon (Asbl Photographies Léonard Misonne) die zal verschijnen in het boek “L’autre Misonne” dat de tentoonstelling vergezelt.

Gegevens

Begin:
24 mei 2014
Einde:
7 december 2014
Evenement Categorie: