Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Revealing Reality / Andres Serrano

10 juni 2017 tot 3 september 2017

Het oeuvre van de toonaangevende kunstenaar Andres Serrano (New York, 1950) fascineert en provoceert. In schaal, compositie en onderwerpskeuze vertonen Serrano’s werken veel gelijkenis met het werk van oude meesters. In tegenstelling tot de verbeelding op deze oude schilderijen confronteert Serrano’s werk ons echter rechtstreeks met de realiteit van vandaag de dag.

Johnny (Nomads), 1990 © Andres Serrano. Collectie Huis Marseille > > >

Andres Serrano heeft een diepe belangstelling voor de condition humaine, die hij fotografeert op een manier die zowel ontroerend als ontregelend is, maar geen oordeel velt. Revealing Reality is de eerste grote tentoonstelling van het werk van Andres Serrano in Nederland in twintig jaar. De tentoonstelling combineert vroege abstracte werken uit de serie Bodily Fluids met werken uit Serrano’s nieuwste series Torture en Denizens of Brussels. Vooral in zijn portretten ziet men Serrano’s meesterhand. In de thema’s van zijn omvangrijke oeuvre maakt hij de realiteit van het menselijk bestaan zichtbaar. Hij volgt dat bestaan van de goot tot aan de hemel.

Onderwerpen die ontregelen
Andres Serrano voelt zich verwant met de schilders van de barok, zoals Caravaggio, van wie bekend is dat hij het niet schuwde een prostituee model te laten staan voor de madonnafiguur, een gegeven dat destijds voor veel controverse zorgde. Serrano voelt zich verwant met de oude meesters uit de schilderkunst omdat zij eenzelfde thematiek hadden, waaraan ze vanuit de christelijke traditie vorm gaven. Serrano meet zich geen oordeel aan over de mensen die hij portretteert. Andres Serrano heeft verschillende projecten rondom daklozen gemaakt: Nomads (1990), Residents of New York (2014) en meest recent Denizens of Brussels (2015). De ‘nomaden’ fotografeerde hij ’s nachts in de metrostations van New York City, in een provisorische studio inclusief licht, statief en een achtergrond. In 2014 fotografeerde Serrano dakloze inwoners van New York op straat en noemde ze Residents of New York om ze te erkennen als inwoners van de stad, in plaats van het cliché van ‘de dakloze’ te gebruiken. In 2015 maakte hij een vervolg op deze serie door daklozen in Brussel te portretteren. Hen noemde hij echter ‘denizens’, schepsels (mens, plant, dier, bacterie) die bezit hebben genomen van een specifieke plaats of gebied. In Brussel lijken de zwervers meer op acteurs die van de straat hun podium hebben gemaakt. Uit al deze series zijn foto’s in de tentoonstelling opgenomen. Daar waar schilderijen deels aan de verbeelding van de kunstenaar ontspruiten, confronteert Serrano’s werk ons op een in schaal en compositie bijna schilderkunstige manier rechtstreeks met de realiteit van vandaag de dag.

Gegevens

Begin:
10 juni 2017
Einde:
3 september 2017
Evenement Categorie:
Website:
https://www.huismarseille.nl/tentoonstelling/andres-serrano/

Locatie

Huis Marseille
Keizersgracht 401
Amsterdam, 1016 EK Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
020 531 8989
Website:
http://www.huismarseille.nl/