Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Roman Vishniac (Re)discovered

4 april 2014 tot 24 augustus 2014

Van 4 april tot en met 24 augustus 2014 presenteert het Joods Historisch Museum Roman Vishniac (Re)discovered. In deze grote overzichtstentoonstelling is nooit eerder getoond werk te zien van de Russisch-Amerikaanse fotograaf Roman Vishniac, die tot nu toe vooral bekend was van zijn vooroorlogse foto’s van Oost-Europese joden. De expositie, samengesteld door het International Center of Photography (ICP) in New York, omvat recent ontdekte vintage afdrukken, filmbeelden, persoonlijke correspondentie en foto’s die voor het eerst zijn afgedrukt van onlangs gedigitaliseerde negatieven.

De internationale reputatie van Roman Vishniac (1897-1990) als fotograaf is vooral gebaseerd op zijn wereldberoemde boek A Vanished World uit 1983: de foto’s in dit boek hebben het tegenwoordige romantische beeld van het joodse leven in Oost-Europa voor de Tweede Wereldoorlog sterk bepaald. Vishniacs foto’s van deze wereld, gemaakt aan de vooravond van de vernietiging ervan, werden onder andere gebruikt door Steven Spielberg voor zijn film Schindler’s List.

Maar Vishniacs oeuvre behelst meer. Zijn werk omspant meer dan vijftig jaar en zijn onderwerpen lopen uiteen van het Berlijnse straatleven in de jaren twintig, de opkomst van de nazi’s in de jaren dertig, joodse vluchtelingen in Europa en Amerika in de jaren dertig en veertig tot het verwoeste Berlijn in 1947. Vanaf de jaren vijftig maakte Vishniac, die ook bioloog was, naam als pionier van de kleurenmicrofotografie.

Hoe veelzijdig Vishiac was als fotograaf werd pas duidelijk nadat zijn archief in 2007 door zijn dochter aan het ICP was overgedragen. Jarenlange bestudering van zijn werk resulteerde in deze tentoonstelling, waarin behalve de grote diversiteit aan onderwerpen ook de invloed van het modernisme op Vishniacs fotografie opvalt. De expositie toont aan dat Vishniac een plaats toekomt tussen de belangrijke sociaaldocumentaire fotografen van de twintigste eeuw en gerekend kan worden tot de grote meesters van de modernistische fotografie.

Roman Vishniac, geboren in Rusland, emigreerde in 1920 naar Berlijn. Daar ontwikkelde hij zich tot ervaren amateurfotograaf. In 1935 kreeg hij opdracht van het American Jewish Joint Distribution Committee om de noodlijdende joodse gemeenschappen in Oost-Europa te fotograferen. Zijn foto’s gebruikte deze joodse hulporganisatie voor fondsenwerving. Begin 1941 emigreerde Vishniac naar New York, waar hij een portretstudio opende en het leven van joodse vluchtelingen in Amerika fotografeerde. Vishniac keerde in 1947 terug naar Europa en maakte er foto’s van joodse displaced persons kampen en van de ruïnes van Berlijn. Vanaf begin jaren vijftig tot zijn dood wijdde Vishniac zich volledig aan zijn grote passie, de kleurenmicrofotografie.

Roman Vishniac (Re)discovered bevat ruim 200 foto’s, deels vintage en deels nieuwe drukken, en 150 documenten. Verder zijn er fragmenten te zien uit vooroorlogse films van Vishniac en zal het JHM extra aandacht besteden aan Vishniacs foto’s uit 1939 van het joodse Werkdorp Nieuwesluis in de Wieringermeer. De tentoonstelling sluit af met een diapresentatie van 100 voorbeelden van Vishniacs wetenschappelijke microfotografie. De expositie was in 2013 te zien in het ICP in New York en werd samengesteld door conservator Maya Benton.

De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Vishniacs dochter Mara Kohn Vishniac – die ook heeft gezorgd voor de oprichting van het Roman Vishniac Archive bij ICP – en dankzij the Andrew and Marina Lewin Family Foundation, Estanne and Martin Fawer, The David Berg Foundation, Righteous Persons Foundation, National Endowment for the Arts, Olitsky Family Foundation, the ICP Exhibitions Committee, James and Meryl Tisch, Koret Foundation, en anonieme gevers.

Gegevens

Begin:
4 april 2014
Einde:
24 augustus 2014
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Locatie

Joods Historisch Museum
Nieuwe Amstelstraat 1
Amsterdam, Nederland
Telefoon:
+31 (0)20 5 310 310
Website:
http://www.jhm.nl/