Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Avond over ‘Taco Anema – Overleg’

4 september 2014

Taco Anema - Stichting Blijf Groep

De Nederlandse overlegcultuur is iets wat we haten en liefhebben. Onze poldercultuur, met zijn eindeloze streven naar consensus en compromis, is zowel succesvol als van een soms moedeloze matheid. Fotograaf Taco Anema ontdekte echter nog iets anders. Hij fotografeerde besturen, in de beste traditie van zeventiende eeuwse regentenportretten en schuttersstukken, en vond dat de Nederlandse bestuurscultuur veel meer culturele achtergronden in zich draagt en een ware emancipatiemachine blijkt voor nieuwkomers.

Dus hoe Nederlands is onze overlegcultuur en wat zegt deze eigenlijk over de nationale identiteit? Antropoloog Caroline Hanken neemt de Nederlandse identiteit onder de loep en traceert de historische lijn van die Nederlandse consensuscultuur tot in de zeventiende eeuw. Fotograaf Taco Anema toont zijn opmerkelijke beelden en vertelt wat hij aantrof in de bestuurskamers van het particulier initiatief. Irma Boom licht toe hoe zij de serie groepsportretten in het door haar vormgegeven boek op een nieuwe manier belichtte. En Norbert Middelkoop, conservator van het Amsterdam museum, gaat in op de groepsportretten van regenten en andere bestuurderen op de schilderijen uit de ‘gouden’ zeventiende eeuw. Middelkoop laat zien hoe schilders als Frans Hals, Rembrandt en Van der Helst de uitdaging aangingen en hoe zij de ambities van hun opdrachtgevers succesvol wisten te vereeuwigen.

Tentoonstelling Huis Marseille
Nog tot en met 7 september 2014 zijn de portretten van Taco Anema te zien bij Huis Marseille in de tentoonstelling Het overleg.Portretten van Nederlandse besturen. De finnisage wordt gevierd met een exclusieve rondleiding op zondag 7 september om 14.00 uur door Taco Anema zelf. Meer informatie op www.huismarseille.nl

Over de sprekers
Taco Anema brak in de jaren tachtig door als documentairefotograaf. Later specialiseerde hij zich steeds meer in de portretfotografie. In Honderd Hollandse Huishoudens (2009) bracht Anema het hedendaagse Nederlandse gezinsleven in kaart. Werk van Anema is onder andere opgenomen in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Irma Boom is een grafisch ontwerper die zich voornamelijk richt op het maken van boeken. Haar eigenzinnige ontwerpen zijn vele malen bekroond. Ontwerpen is voor Irma Boom een zoektocht naar vernieuwing in vorm, structuur en inhoud. De inhoud blijft daarbij steeds bepalend. Werk van Irma Boom is onder andere opgenomen in de collecties van de Bijzondere Collecties in Amsterdam, het Museum of Modern Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs.

Caroline Hanken is schrijver van literaire non-fictie. Met antropologische blik beschrijft ze onderwerpen uit de Nederlandse en Franse geschiedenis. Haar meest recente titels zijn: Door een Hollandse winter – de predikant, de hofdame en de revolutie van 1795 en Madame Vérité, waarzegster in de kringen rond Napoleon.

Norbert Middelkoop is conservator in het Amsterdam Museum. Hij is onder meer gespecialiseerd in de schilderkunst van de 17e eeuw, waaronder de Nederlandse groepsportretten van de schutterij, de zorg- en tuchtinstellingen en voor de gilden.

Eelco van Welie is uitgever en directeur van nai010. Hij zal de avond modereren.

Gegevens

Datum:
4 september 2014
Tijd:
20:00 - 22:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Spui 25
Spui 25-27
Amsterdam, 1012XM Nederland
Website:
http://www.spui25.nl