Foto dode Bin Laden: publiceren of checken?

Wereldwijd waren fotoredacties vanochtend op zoek naar het visuele bewijs dat Osama Bin Laden dood is. En toen kwam er een foto van een bebloede kop. En toen bleek die foto nep.
Op het Live Blog van het NOS Journaal lezen we bij het tijdstip van 09.07 uur:

‘Twee Pakistaanse televisiezenders GEO TV en Express TV, laten een schokkende foto zien van wat het lijk van Bin Laden zou zijn. De zenders zeggen niet hoe ze de foto in handen hebben gekregen en het is niet onafhankelijk vast te stellen dat de foto echt is. Enkele internationale media gebruikten de afbeelding. Ook de NOS heeft de foto een maal vertoond in het Journaal.

Op de foto staat een man met een kogelwond in zijn oog, wat overeenkomt met de manier waarop de terreurleider volgens bronnen binnen de CIA om het leven is gekomen. De man heeft echter een zwarte baard, terwijl op de laatste videobeelden van Bin Laden, van enkele jaren geleden, te zien was dat hij een grijzende baard had.

Persbureau Reuters, dat de foto in eerste instantie vrijgaf met de waarschuwing dat de echtheid niet geverifieerd kon worden, trok de foto later in. "Dit beeld is nep. Deze foto niet gebruiken."’

Om 14.08 uur Nederlandse tijd legt fotochef Azië van Reuters, Russel Boyce, uitgebreid uit hoe de redactie de spanning tussen onzeker publiceren en niet publiceren zonder zekerheid oploste:
Osama Bin Laden is dead – prove it

Om 11 uur Nederlandse tijd schrijft MSNBC op zijn Photoblog al te denken dat er met de foto iets mis is: wie de foto spiegelt en vervolgens op internet zoekt, vindt al snel een foto van een levende Bin Laden. En die is door een onbekende retoucheur digitaal voorzien van een schotwond en bloed. De schrijver van het stukje waarschuwt de lezer er nog voor dat het om schokkende beelden gaat.
MSNBC: We think that bin Laden ‘death photo’ is a fake

En om 11.29 uur publiceert adjunct-hoodredacteur Will Heaven van Telegraph Blogs: Why that photo of a dead Osama bin Laden is a photoshopped fake
Waarbij hij ook laat zien van welke foto de verwondingen komen (ook ‘schokkend beeld’ trouwens):

Waar de linkerfoto vandaan komt en wie erop staat is nog niet duidelijk.