Herdenkingen in Hollandsche Schouwburg en Foam

De Hollandsche Schouwburg en Foam presenteren in het kader van zestig jaar bevrijding fotoseries uit de Tweede Wereldoorlog.
In het Amsterdams fotografiemuseum Foam zijn tot 29 mei beelden uit het getto van het Poolse Lodz te zien. De Hollandsche Schouwburg toont in de vorm van een diapresentatie foto’s over het joodse leven tijdens de Duitse bezetting en beelden van vier Poolse getto’s uit de periode 1940 -1942.

De presentatie in de Hollandsche Schouwburg is Gevangen Gezichten genoemd. De foto’s van de Poolse getto’s zijn gemaakt door de Duitse fotograaf en officier Max Kirnberger. Het Nederlandse deel van de tentoonstelling is afkomstig van verschillende fotografen. Deze tentoonstelling loopt tot september van dit jaar. De entree is gratis.

De expositie in het Foam heet Lodz Ghetto Album, photographs by Henryk Ross. Ross was door de Joodse Raad van Lodz aangesteld om foto’s voor officiële documenten te maken. Daarnaast kreeg hij de opdracht een beeld van het getto te creëren dat de Duitsers naar buiten konden brengen, propagandaplaatjes dus.

In het geheim legde Ross de gruweldaden vast die in het getto werden begaan.

Ook fotografeerde hij de omstandigheden waarin het geprivilegeerde deel van de gettobevolking leefde. Kort voordat hij afgevoerd werd naar een concentratiekamp begroef Ross zijn negatieven. Hij overleefde de Holocaust en vond zijn negatieven terug. Zijn werk geldt als het meest volledige document van het gettoleven door een indivuele fotograaf.

Beide exposities kwamen tot stand in samenwerking met het Joods Historisch Museum.