Justitie stuntelt met ‘nieuwsfoto’ Volkert van der Graaf

Voor iedereen met een beetje kennis op het gebied van fotografie, PR en journalistiek was het duidelijk dat er iets niet klopte toen de Telegraaf op 17 juni 2014 een foto publiceerde van Volkert van der Graaf, die de maand daarvoor voorwaardelijk was vrijgekomen na een gevangenisverblijf van ruim 11 jaar voor de moord op politicus Pim Fortuyn in 2002.

Maar wat precies, dat begint pas deze week duidelijk te worden. Van der Graafs advocaat Stijn Franken meldde gisteren in de Volkskrant dat hij een opzetje afsprak met het openbaar ministerie; en fotograaf Ferry de Kok zegt vandaag in de Telegraaf dat hij een deal sloot waarbij hij een boete van 25 duizend euro zou moeten betalen als hij over de totstandkoming van de foto’s naar buiten zou treden.

Het opzetje van justitie en Van der Graaf werd gemaakt om te voorkomen dat er een lange jacht van nieuwsfotografen zou ontstaan om het ‘eerste beeld’ van de man in vrijheid te scoren. Volgende week moet minister Van der Steur van Justitie de Tweede Kamer uitleggen wat er precies is gebeurd en waarom.

Volkskrant:
Justitie drong in uitvoerig overleg aan op foto Van der G.
Fotograaf: justitie bewaakte Van der G. tijdens foto
Van der Steur: maandag feitenrelaas Van der G.

Op Quote-net staat nog een verhaal dat het geheel nog extra perspectief geeft:
Waarom mocht maffiamaatje Ferry de Kok de foto van Volkert nemen?