Kunst van 10.000 gestolen foto’s en films

Meer dan tienduizend foto’s, video’s uit honderd harde schijven van willekeurige mensen stelen en die tentoonstellen.Deze daden van Italiaans kunstenaarsduo Eva en Franco Mattes zijn bedoeld om vragen op te werpen over wat prive en openbaar is en wat kunst daarin dan kunst maakt.De expositie In Anonymous, untitled, dimensions variable opent vandaag in de Carrol/Fletcher galerie in Londen.
Per ongeluk stootten Eva en Franco Mattes op gebruikers die hun beveiligingsinstellingen van downloadprogramma’s op internet verkeerd hadden ingesteld. Hierdoor konden zij foto’s, filmpjes en muziek van bijna 1000 onwetende mensen kopieren van hun harde schijf.‘We zijn geen hackers. We hebben dit per toeval ontdekt en er gebruik van gemaakt,’ verdedigt het duo hun project.

Op de expositie is een slideshow te zien van mannen die dansen voor de badkamerspiegel, luie huisdieren, dronken avondjes uit, roadtrips en vrouwen die hun samengeknepen borsten tonen voor de camera.Het merendeel is waarschijnlijk niet bedoeld om in de openbaring te komen, maar de expositie is niet bedoeld om te vernederen. ‘We willen het dagelijks leven vieren’, zegt Franco Mattes.

‘Op sociale mediasites als Facebook en Twitter zetten mensen intieme foto’s om aan hun vrienden te laten zien, terwijl de hele wereld mee kan kijken. Het internet is een en al voyeurisme en wij willen mensen erop wijzen dat ze daar soms onbewust deel van uitmaken.’Barbara Rodriguez Munoz, currator van de Londonse galerie wil met dit project ruimte maken voor morele vragen en discussies. ‘Als je de grenzen niet op zoekt krijg je ook geen interacties.’

Een ander deel van de controversiële expositie zijn afgeknipte, gescheurde of afgebroken delen van kunstwerken van bekende kunstenaars.Schilfers van de tafel die deEquilibrium Tank van Jeff Koons omhoog houdt, delen van het schilderij Ethel Scull 36 Timesvan Andy Warhol en wat Franco als de grootse uitdaging beschrijft een stukje porselein van The Fountainvan Marcel Duchamp. Afgeschraapt met een zwitsers zakmes.

Deze diefstallen begonnen al in 1995, maar het duo komt er nu voor het eerst mee na buiten.De beeldenstorm, zoals ze hun acties op hun site omschrijven, was niet uit woede gedaan, maar om de kunstwerken te bevrijden en nieuw leven in te blazen. ‘We hopen dat een museum de gestolen stukken wil exposeren,’ zegt Franco Mattes. ‘Misschien is het wel grappig als iemand anders ze dan weer steelt.’

www.0100101110101101.org