La vache qui rit

Er gaapt een kloof tussen ons romantische idee over de voedselproductie en de industriële werkelijkheid. Zoveel maakt de reeks Voedsel, een uitgebreid onderzoek van Henk Wildschut, wel duidelijk. De foto’s hangen in het Rijksmuseum en er is een boek.

Het boek, daar gaat dit tekstje over, is het resultaat van een geslaagde samenwerking tussen vormgever en fotograaf, een wonder van samenhang in inhoud en vorm. In mijn ogen dan.

Henk Wildschut en Robin Uleman creëerden een fraai fotoboek en een zinvol essay binnen één band, door het beschikbare materiaal radicaal op te delen. Op de pagina’s 013 tot en met 111 zijn de foto’s afgedrukt die onze kijk op de manier waarop vlees, groenten en fruit groeien aan het kantelen brengt. In het blauwe katern erachter wordt en detail uitgelegd hoe en waarom de voedselindustrie zo werkt.

Het is een even simpele als geniale indeling. De niet inhoudelijk maar puur op beeld geordende reeks foto’s gescheiden van het systematisch gepresenteerde achtergrondverhaal. Dit biedt de kijker de mogelijkheid Wildschuts opnamen van deze afgesloten wereld op de kracht van de beelden te bekijken. Allicht wordt de beeldrijm van de twee aan twee gepaarde foto’s dan belangrijk.

De fotograaf begon met een uitgesproken idee over de moderne voedselproductie in Nederland. De door velen gedeelde mening dat kleinschalig, biologisch, ecologisch boeren verre te prefereren is boven op industriële schaal geproduceerd vlees, groente en fruit. Tijdens dit project, waar hij twee jaar aan werkte, is zijn mening genuanceerd.

Wildschut bezocht veel innovatieve bedrijven. De foto hierboven toont de Meyn Whole Leg Deboner in testopstelling. Het Amsterdamse bedrijf Meyn Food Processing Technology produceert machines waarin inmiddels ruim een kwart van de 32 miljard kippen wordt verwerkt, die per jaar wereldwijd worden geslacht.

Dit project levert mijns inziens een belangrijke bijdrage aan een realistischer beeldvorming over de voedselproducenten in Nederland. Zij moeten vlees, groenten en fruit leveren die aan de strenge Nederlandse en Europese regels voldoen. De sector behoort tot de grootste exporteurs van dit land, dus wereldwijd willen consumenten perfect worden bediend. Eén fout kan desastreus zijn en enorme economische schade ten gevolg hebben. De landbouw in Nederland ontwikkelt zich tot steriele en fabrieksmatige productieprocessen, een realiteit waarin we weinig lachende of bommetje springende koeien aantreffen.

Voedsel
fotografie en tekst: Henk Wildschut
vormgeving en tekst: Robin Uleman
tekstredactie: Frank van der Stok
gebonden met stofomslag, 24 x 28 cm, 144 pagina’s, ongeveer 100 foto’s in full color
uitgever: post editions, Rotterdam
prijs: € 35.00

photoq-bookshop-henk-wildschut-voedsel-food-450x450

Het boek is te koop in de PhotoQ Bookshop
De tentoonstelling Document Nederland: Ons dagelijks brood, in opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad, loopt tot 7 januari 2014 in Het Rijksmuseum, Museumstraat 1 in Amsterdam
meer beelden en informatie: www.henkwildschut.com