Lens publiceert panorama’s Marieke ten Wolde

Gisteren publiceerde Lens, blog van The New York Times, een artikel over de panorama’s die Marieke ten Wolde maakte in Tibet. Marieke ten Wolde keek verder dan de prachtige oude kloosters en ging op zoek naar de moderne accenten die de complexiteit van de politieke en culturele botsingen kunnen onthullen, sinds de overheersing door China in 1951.
Marieke ten Wolde begon net als vele andere fotografen met het fotograferen van de prachtige bergen, pittoreske dorpjes en de kleurrijke klederdracht . ‘Ik neem nog steeds zulke foto’s, omdat sommige plekken zo mooi zijn dat het zonde zou zijn om het niet te doen. Maar het is niet het meest interessante deel, denk ik,‘ aldus ten Wolde.

Ze heeft Tibet negen keer bezocht sinds 1998. De eerste twee reizen maakte zij voor haar plezier, maar nadat zij in 2000 professioneel fotografe werd keerde ze vooral terug om de transformaties van het land te documenteren. Ze fotografeerde mijnen, dammen en de herhuisvesting van nomaden in bungalowparken in verlaten gebieden.

Peking beschouwt Tibet als een integraal deel van China. Religieuze leider van Tibet en voormalig heerser, de Dalai Lama, heeft China beschuldigd van het verstikken van de Tibetaanse cultuur. De overheid heeft de etnische Han aangemoedigd om te verhuizen naar het betwiste gebied en het te transformeren van een grotendeels nomadische en agrarische boeddhistische beschaving, in een meer moderne, maar minder Tibetaanse samenleving.

‘Soms is het erg verdrietig, omdat er veel mooie dingen verdwijnen, maar soms zijn het ook goede veranderingen. Maar het is altijd aan het veranderen. Elke keer als ik terugkom is het alsof ik terug ga naar een andere eeuw’, zei Marieke ten Wolde.

Het volledige artikel: Capturing the accelerating change in Tibet