Limburgs Museum: Jong in 2012

De regio Venlo is in 2012 gastheer van de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling die iedere tien jaar wordt georganiseerd. Het Limburgs Museum viert het met Flower Power, een boeket tentoonstellingen. Het meest in het oog springend is Flower Power – Babyboomers worden bloemenkinderen, een laagdrempelige expositie over de tijd en leefstijl van hippies. Geïnspireerd door de bloemenkinderen van toen hebben Limburgs Museum en Fotovakschool Nederland de handen ineengeslagen met een project over de jeugd van tegenwoordig, aldus een persbericht van het museum.
Het bericht vervolgt:

Zo’n veertig studenten en docenten van de zeven verschillende vestigingen van de opleiding zijn met het thema aan de slag gegaan. Het was een vrije opdracht en het resultaat is een zeer gevarieerde presentatie, een staalkaart van jongeren nu, die te zien is van 6 september tot en met 9 december 2012. Interessant is natuurlijk de vergelijking met de foto’s uit de sixties. Er zijn overeenkomsten, met als kernbegrippen: plezier, verliefdheid, muziek en festival. Maar er zijn ook evidente verschillen. Voor de woeste haardossen, baarden, snorren en bakkebaarden zijn gesoigneerde coiffures en zorgvuldig getrimde baarden in de plaats gekomen. Het pak shag in de borstzak van het spijkerjack is verdwenen. Voor jongeren van nu zijn merken belangrijk, in de jaren zestig telde dat niet zo.

In de epoque van de hippies waren foto’s over het algemeen nog zwart-wit, anno nu is dat een bewuste, vaak artistieke keuze. In het analoge tijdperk werd nog niet zo vaak gefotografeerd. Er verstreek ook enige tijd tussen het maken van de foto, het ontwikkelen van het rolletje en het afdrukken van de negatieven. Die ‘tussentijd’ is verdwenen. Met smartphones kan altijd en overal worden gefotografeerd. Het resultaat is terstond op het beeldschermpje zichtbaar. Deze revolutie in de fotografie komt prachtig samen in de inzending van Else Loof. Met een analoge camera fotografeerde ze festivalbezoekers die met smartphones hun favoriete popgroepen aan het fotograferen zijn. Het negatief is digitaal bewerkt, waarbij ze er bij het afdrukken voor heeft gekozen om de perforatieranden te scannen en te laten zien.

De deelnemenede fotografen zijn: Anne Lakeman, Anneloes Kusters, Brendan van den Beuken, Cobie Hijma, Conny Wildeman, Daphne Meijers, Else Krebbers, Else Loof, Frans Kurstjens, Gabrielle de Kroon, Hanneke van Velzen, Hylke Greidanus, Karin Claus, Karin van Berkel, Katja Waltmans, Kees Rutte, Kirsten Bodegraven, Lana van den Heuvel, Louisa Verhulst, Lydeke Veldhuis, Margreet Zijgers, Marion Leeflang, Marlies Laenen, Mees Zijlker, Mieke Barendse, Natalie Heijmans, Nienke Custers, Nina Tholens, Puk Bresser, Ricky Florack, Rocky Josemanders, Roderik van Hilten, Sanna van Renesse, Simone Henken, Twan van Lieshout, Ursula Behouden-Mannée, Wilma van Hoesel en Suzan Vaes

Limburgs Museum
Keulsepoort 5
5911 BX Venlo
www.limburgsmuseum.nl

open
dinsdag tot en met zondag 11-17 uur
gesloten op maandagen, 25 december en 1 januari