Monshouwer over editen: Weggooien voelt als straf

Hij was meer dan tien jaar als secretaris van de jury betrokken bij de keuze van de World Press Photo awards (WPP) en bijna twee decennia jurylid en –voorzitter van de Zilveren Camera (ZC): Adriaan Monshouwer, oprichter van onlinefotoredacteur.nl, platform voor fotoselectie, sinds kort op het web en daarom een interview (advertorial, maar daarom niet minder leuk en leerzaam).

Waarom onlinefotoredacteur.nl?

Met name bij de fotoseries werden er bij WPP en ZC ieder jaar weer inzendingen weggestemd, omdat er doublures in de selectie zaten, het verhaal niet duidelijk werd, goede foto’s werden afgewisseld met mindere en ga zo maar door. Allemaal tekortkomingen die met een goede fotoselectie eenvoudig waren op te lossen.

Vrijwel ieder jaar maakte de jury er opmerkingen over in het juryrapport: kijk kritisch naar je foto’s, minder is meer, besteed aandacht aan je selectie. Maar veel hielp het niet.

Een klein aantal fotografen deed het uitstekend, maar bij het merendeel kon het gewoon beter. Veel fotografen laten de selectie over aan de redactie of opdrachtgever en bouwen geen ervaring op. Zonde.

Ik heb inmiddels veel verschillende functies bekleed, maar de rode draad voor mij is altijd editing gebleven. Daar ligt mijn passie als het om beeld gaat. En dat is al zo sinds ik van de kunstacademie kwam en ging werken bij een oud-docent die grote dia-shows maakte, twaalf schermen met muziek. Daarna natuurlijk bij het maken van documentaires waar ik niet alleen de camera deed, maar altijd ook de montage.

Verhalen vertellen door de juiste beelden in de juiste volgorde te zetten, dat is het mooiste wat er is. Die kennis en ervaring wil ik nu ook via onlinefotoredacteur delen met fotografen.

Wat is er eigenlijk zo lastig aan het selecteren van foto’s?

Het klinkt zo simpel: je neemt je beste foto’s en zet ze in de sterkste volgorde. Maar wat is dat precies? Al snel slaat de twijfel toe: de ene foto heeft wel wat, maar die andere ook. Vaak is het zo dat als je niet kunt kiezen tussen twee foto’s, ze allebei niet goed genoeg zijn. Maar wie is zo eerlijk en kritisch als het over je eigen werk gaat?

En daar zijn hem ook de moeilijkheid: fotografen moeten iets beoordelen dat ze zelf hebben gemaakt, waar ze (emotioneel) bij betrokken zijn. Ze moeten afstand nemen en kritisch kijken. Alles weggooien wat niet goed genoeg is. Onze hersenen houden niet van weggooien, die willen beloond worden, niet gestraft. Weggooien, deleten, voelt als straf.

Veel fotografen kunnen genadeloos zijn over het werk van collega’s en precies de vinger op de zere plek leggen. Maar om dat ook bij de eigen foto’s te doen, dat is heel lastig.

Dus?

Vraag iemand om het samen met je te doen, iemand die met een frisse blik naar je fotowerk kijkt en er het beste probeert uit te halen.

Onlinefotoredacteur?

Je kan ook een bevriende fotograaf of vormgever vragen je te helpen. En ja, via onlinefotoredacteur help ik ook graag mee. Niet alleen als het gaat om je inzending voor WPP of ZC, maar ook als je een portfolio wilt samenstellen of een presentatie hebt. Of gewoon als je een keer geen tijd hebt of er niet helemaal uitkomt.

onlinefotoredacteur.nl