Nederlands Fotomuseum trekt 20 procent meer bezoekers

2011 was een goed jaar voor het Nederlands Fotomuseum. Met ruim 64.000 bezoekers trok het museum 20 procent meer mensen dan in 2010. Ook de verschillende websites van het museum werden drukbezocht met ruim 590.000 bezoeken, aldus ene persbericht.
Het bericht vervolgt:

Zeer goed bezochte en gewaardeerde tentoonstellingen waren ANGRY, jong & radicaal, Ars Combinatoria van Chema Madoz, New Topographics en De Donkere Kamer, de nieuwe collectiepresentatie waarmee het museum de enige plek is waar de geschiedenis van de Nederlandse fotografie getoond wordt. Sluitstuk en best bezochte tentoonstelling van 2011 is Vieux Paris van de beroemde fotograaf Eugène Atget (nog te zien tot en met 8 januari 2012).

Daarnaast besteedde het museum aandacht aan werk van jong talent als Anoek Steketee, Paulien Oltheten, de jonge Rotterdamse fotografen Abubakr Akkari & FS en de beste fotografiestudenten van 2011. Echt Rotterdams waren Andor von Barsy, fotograaf in Rotterdam, het Fotofestival aan de Maas, met onder meer werk van amateurclubs uit Rotterdam en omgeving, de foto-opdracht Samen Rotterdam bewaren en de grootste camera obscura van Europa die het museum presenteerde tijdens de manifestatie 24 uur cultuur. Het driedaagse symposium PhotoStories trok veel vakpubliek.

Online
Ruim 590.000 bezoeken werden gebracht aan de verschillende websites van het museum. De eigen website nederlandsfotomuseum.nl trok tiendduizenden extra bezoeken, maar ook het eigen You Tube-kanaal en de websites fotografen.nl, fotografiebibliotheek.nl en daguerreobase.org werden goed bezocht. Veel docenten en leerlingen bezochten de in mei gelanceerde website fotoleren.nl.
Collectie
Het museum bereikte een zeer breed publiek dankzij de bijzondere samenwerking met HEMA. Een selectie van 50 foto’s uit de museumcollectie van bekende en minder bekende Nederlandse fotografen kan men laten afdrukken op canvas via hema.nl.

Verwacht 2012
Vanaf 21 januari 2012 staat het museum in het teken van een nieuw meerjaren project ZWART/WIT met de bijzondere installatie Chance van kunstenaar Christian Boltanski. In het voorjaar brengt het museum een overzicht van de beste fotoboeken van 1945 tot nu. Wereldklassen worden getoond in het internationale schoolklassen project van de Engelse fotograaf Julian Germain. In het najaar is de tentoonstelling WIT te zien als onderdeel van het project ZWART/WIT en haalt het museum een overzichtstentoonstelling van de beroemde fotograaf Lewis Hine naar Nederland. Hine is bekend van zijn foto’s van immigranten en de bouw van het Empire State Building. In de vaste presentatie De Donkere Kamer worden in 2012 nieuwe ‘parels’ uit de museumcollectie toegevoegd.