Noorderlicht 2016: ARENA werpt een blik op het landschap

Voor trouwe bezoekers van de Noorderlicht manifestatie zal het even wennen zijn, want het evenement zal vanaf dit jaar in het voorjaar plaatsvinden. En wel van 22 mei tot en met 3 juli in Museum Belvédère in Heerenveen onder de titel ARENA. Volgens het persbericht het begin van een nieuwe traditie.

Aan de hand van de projectcyclus ‘Landschap als Arena’ gaan de samenstellers op zoek naar de beslissende invloed van de mens op het landschap. ARENA is de proloog van deze cyclus en werpt een forensische blik op nagelaten sporen. 21 kunstenaars uit de hele wereld maken de verhalen op en onder de huid van het landschap zichtbaar.

Uit het persbericht:

“We leven in een tijd waarin onze mondiale cultuur de natuur heeft onderworpen. Het is vrijwel onmogelijk geworden om nog ongerept land te ervaren, hoe ver we onze blik ook richten. Wat resteert als de mens en zijn dadendrang het toneel verlaten hebben, op zoek naar weer groenere weiden?

Met zijn dominante scheppende kracht drukt de mens een allesoverheersende stempel op het landschap: door er te wonen, te werken, te recreëren en er op grote schaal grondstoffen uit te delven. Door de voortdurende exploitatie van het land wereldwijd zien we het landschap steeds veranderen. Door de voortdurende exploitatie van het land wereldwijd zien we het landschap steeds veranderen. Iedere economische toepassing brengt nieuwe verhalen in de bodem, maar ook in de oceanen en de lucht. Daar rusten ze, als laagjes geologisch sediment, in afwachting van latere blootlegging.

De fotoseries bieden het publiek stof tot nadenken en maken ons bewust van de fragiliteit van het geschapen land. Noorderlicht laat tegelijkertijd zien hoe betrokken kunst een inspiratie kan vormen, in de transitie naar een meer verantwoorde omgang met onze natuurlijke omgeving.”

De tentoonstelling toont onder andere foto’s van mijnbouw in Chili en de gevolgen ervan voor het milieu. We zien het plastic dat in onze oceanen drijft. Afgravingen die bestemd zijn voor het herbergen van radioactief afval uit Fukushima. Het zinderende regenwoud en koude gletsjers. Maar ook foto’s van Nederlandse duinen die weer in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht, en beelden van een – is het fictief of echt? – voorheen bewoond eiland dat door de mens wordt teruggegeven aan de natuur.

Museum Belvédère ligt even buiten Heerenveen in de bosrijke omgeving van Museumpark Landgoed Oranjewoud. Een perfect gekozen locatie voor een manifestatie over natuur en landschap. Een deel van de tentoonstelling is dan ook geïnstalleerd in de natuur rondom het museum. En met een lekker zonnetje erbij zal menig trouwe bezoeker snel gewend zijn aan de gewijzigde periode om naar het noorden af te reizen.

Meer informatie www.noorderlicht.nl