Online expositie foto’s Frits Eisenloeffel bij IISG

In de jaren zeventig en tachtig legde de Nederlandse journalist Frits Eisenloeffel de dekolonisatie, de vrijheidsstrijd en de wederopbouw van diverse Afrikaanse landen vast tijdens zijn vele reizen op het Afrikaanse continent. Zijn grote journalistieke erfenis, inclusief 20.000 foto’s, bevindt zich nu in het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis). Ter ere hiervan maakte het instituut een online tentoonstelling waarin een selectie van Eisenloeffels foto’s wordt getoond, aldus een persbericht.

Het bericht vervolgt:

Frits Eisenloeffel begon zijn reizen in de Portugese kolonies Guinee Bissau en Mozambique. In 1975 volgde hij de toekomstige president Samora Machel van Mozambique op zijn toer door het land in de aanloop van de machtsoverdracht. In 1978 bezocht hij Namibië om de verkiezingen te verslaan. In de jaren ’80 was Eisenloeffel betrokken bij het Eritrese Bevrijdings Front. Van 1983 tot 1985 werkte hij intensief in Eritrea en de grensstreek met Soedan, zowel als verslaggever als voor een fact-finding missie in opdracht van Nederlandse hulporganisaties.

Frits Eisenloeffel studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. In die periode raakte hij geïnteresseerd in verzetsbewegingen in Latijns Amerika en de onafhankelijkheid-strijd in Afrika. Aanvankelijk publiceerde hij artikelen in het Het Algemeen Handelsblad, maar hij zou tijdens zijn werkende leven vooral veel schrijven voor De Groene Amsterdammer en diverse buitenlandse tijdschriften. Gaandeweg werd het fotograferen een professioneel onderdeel van zijn werk.

Eisenloeffel voelde zich politiek betrokken bij zijn onderwerpen, maar sloot zich nooit aan bij een partij of actiegroep. Zijn foto’s geven een prachtig beeld van een tijdperk dat werd gekenmerkt door idealisme en engagement voor de Derde Wereld.

IISG: Fototentoonstelling Frits Eisenloeffel