Rineke Dijkstra najaar 2005 in Stedelijk Museum Amsterdam

De internationale reizende expositie van Nederlands fotografe Rineke Dijkstra gaat volgende week van start in Jeu de Paume, het nieuwe fotomuseum van Parijs. Met 75 foto’s zal het de grootste expositie van Dijkstra’s werk tot nu toe zijn. Ook zullen er twee videowerken opgenomen worden in de tentoonstelling. Voor het eerst wordt het werk van Rineke Dijkstra in zijn brede samenhang getoond.
Dijkstra is Nederlands populairste fotografe op het moment. Bij een veiling bij Christie’s in 2001 werd een bundel van drie foto’s voor 105.000 dollar verkocht.

Haar werk bevat voornamelijk van portretten waarin emotie centraal staat. Ze maakte tussen 1992 en 2003 portretten van pas bevallen moeders, stierenvechters, vrouwelijke en mannelijke Israëlische soldaten en Almerisa (een Bosnische vluchtelinge). Almerisa is een project waarbij Dijkstra haar eens in de vier jaar fotografeert, om haar ontwikkeling van kind tot volwassen vrouw te volgen.

Rineke Dijkstra brak internationaal door met haar portretten. Het waren sobere, frontale opnamen van jonge mensen op stranden in de Verenigde Staten, Nederland en verschillende andere landen. De foto’s werden gezien als verwijzingen naar aarzeling, onzekerheid en kwetsbaarheid onder jonge mensen. In Engeland fotografeerde zij kwetsbare scholieren en piepjonge meisjes, opgemaakt en gekleed voor een avondje uit in de disco. 

De videowerken The Buzzclub/Mysteryworld en Annemiek, die onderdeel zullen zijn van de expositie, behoren tot de hoogtepunten van haar werk. In beide video’s speelt muziek een belangrijke rol. In Buzzclub/Mysteryworld dansen discogangers, jongens en meisjes, soms alleen, soms met zijn tweeën op twee naast elkaar geprojecteerde beelden op discodreunen.

Vanuit het nieuwe fotografiemuseum in het Jeu de Paume in Parijs (waar het te zien is tot en met 20 februari 2005) reist het werk naar het Fotomuseum Winterthur (11 maart 2004-22 mei 2005) en naar La Caixa in Barcelona (4 juni-21 augustus 2005). Najaar 2005 zal de expositie worden gepresenteerd in Stedelijk Museum in Amsterdam. Bij Schirmer en Mosel verschijnt ter gelegenheid van de expositie een boek met circa vijftig afbeeldingen en teksten.

• Meer informatie: Stedelijk Museum Amsterdam