Rineke Dijkstra op shortlist Nederlands paviljoen in Venetië 2015

Fotografe Rineke Dijkstra en foto-curator Hripsimé Visser (Stedelijk Museum Amsterdam) hebben bij het Mondriaanfonds een plan ingediend voor het Nederlands paviljoen op de 56ste Biënnale van Venetië, die volgend jaar plaatsvindt. Met vier andere plannen staan zij op de shortlist van initiatieven die verder worden uitgewerkt.

Uit het persbericht:
Nadat het Mondriaan Fonds eind november 2013 een oproep deed aan curatoren om een plan in te sturen, ontving het 56 tentoonstellingsconcepten. Alle plannen zijn voorgelegd aan een jury die onder de indruk was van de kwantiteit, de kwaliteit en de diversiteit van de ingediende voorstellen.

Uiteindelijk zijn vijf plannen geselecteerd voor de shortlist:

– Roel Arkesteijn voor een tentoonstelling met Ellen Gallagher
– Frédérique Bergholtz voor een groepstentoonstelling
– Colin Huizing en Cees de Boer voor een tentoonstelling met herman de vries
– Xander Karskens voor een tentoonstelling met Erik van Lieshout
– Hripsimé Visser voor een tentoonstelling met Rineke Dijkstra

De jury heeft gekozen voor een rijk geschakeerde selectie met onderling zeer verschillende projectvoorstellen die het meest aansluiten op de wens van het Mondriaan Fonds om relevante ontwikkelingen in de Nederlandse hedendaagse beeldende kunst in een internationale context te tonen. De kwaliteit van de kunstenaar en diens oeuvre, de reputatie van de curator, de meerwaarde van de samenwerking tussen de kunstenaar en curator en de relevantie van en verrassing in het voorstel waren daarbij doorslaggevend.

De jury zegt over de vijf geselecteerde voorstellen:
• De oorspronkelijk Amerikaanse maar al lange tijd in Nederland wonende Ellen Gallagher is in Nederland ten onrechte nog relatief onbekend; het voorstel van Roel Arkesteijn voor een presentatie van haar werk rond thema’s als kolonialisme, zeevaartgeschiedenis, representatie en modernisme is intrigerend.
• Frédérique Bergholtz produceert nieuwe performances met If I Can’t Dance, I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution langs langlopende onderzoekslijnen en maatschappelijke thema’s. Haar voorstel voor een project dat de relatie lichaam-podium-politiek onderzoekt, ligt in het verlengde van die werkwijze. Praktijken die zij in dit verband volgt zijn die van Ansuya Blom, Yael Davids, Sara van der Heide, Suchan Kinoshita en Wendelien van Oldenborgh.
• Het voorstel van Colin Huizing en Cees de Boer voor een presentatie met herman de vries is meer dan een hommage aan een gelauwerd kunstenaar: zijn werk over de relatie tussen cultuur en natuur wordt met de jaren alleen maar relevanter en actueler.
• Erik van Lieshouts interdisciplinaire kunstenaarschap staat in het voorstel van Xander Karskens garant voor een paviljoen vol rumoer en zou daarmee een interessante opvolger zijn van de poëtische presentatie van Mark Manders.
• Het plan van Hripsimé Visser belooft een nieuwe ontwikkeling in het oeuvre van Rineke Dijkstra te tonen en maakt de jury nieuwsgierig.

De vijf geselecteerde curatoren hebben tot begin juni de tijd om hun plannen met de kunstenaars verder uit te werken en zullen deze eind juni aan de jury presenteren. Vervolgens zal de jury advies uitbrengen over de definitieve keuze voor de curator van de Nederlandse inzending in 2015.

De jury bestaat uit Hester Alberdingk Thijm (directeur AkzoNobel Art Foundation), Saskia Bos (dean Cooper Union for the Advancement of Science and Art), Aernout Mik (beeldend kunstenaar) en Martijn van Nieuwehuyzen (curator Stedelijk Museum Amsterdam). Voorzitter zonder stemrecht is Birgit Donker, directeur Mondriaan Fonds.

www.mondriaanfonds.nl