Road trip ‘Via PanAm’ komt tot einde

Fotograaf Kadir van Lohuizen (NOOR) is op 17 maart 2011 vanuit Chili vertrokken voor een reis van veertig weken door Zuid – en Noord-Amerika om de gevolgen van migratie te onderzoeken en vast te leggen. Nu, een jaar later is hij op zijn eindbestemming aanbeland: Deadhorse, Alaska. Hij legde naar schatting 40.000 km af, doorkruiste 15 landen, maakte ruim 30 fotoverhalen en vele blogs, schoot video’s en maakte korte radioreportages. Het werk vond zijn weg in een iPad applicatie en een, nog altijd groeiend, aantal internationale media. Eind 2012 wordt het werk van Van Lohuizen tentoongesteld.
Op 17 maart 2011 ging Van Lohuizen op pad, vanuit Tierra del Fuego in Chili. Het doel: laten zien dat migratie een fenomeen van alle tijden en plaatsen is en vele gezichten en richtingen kent. In zijn verslagen laat hij mensen uit alle windrichtingen en lagen van de (Latijns) Amerikaanse samenleving zien.De Amerika’s ontvouwen zich aan de hand van vele ontmoetingen met uiteenlopende mensen, veelal migranten, die hij op zijn pad tegenkwam. Van Lohuizen sprak met de Boliviaanse president Evo Morales, portretteerde Colombiaanse vluchtelingen in Ecuador en Irakese vluchtelingen in de VS, reisde met migranten op het dak van een goederentrein door Mexico en interviewde de mensen in het desolate Deadhorse, een olienederzetting op de oneindige ijsvlaktes van Noord Alaska.

Behalve een onderzoek naar migratie, is Via PanAm ook een onderzoek naar nieuwe manieren om als fotojournalist 2.0 het hoofd boven water te houden.Het idee om het publiek via blogs, radio, krant, Facebook en Twitter mee te nemen op reis was ook bedoeld om mensen nieuwsgierig te maken naar de iPad applicatie, het nieuwe platform waar fotografie, video, tekst, archiefmateriaal, kiekjes en audio bijeenkomen.

Voor Van Lohuizen was het een scherpe leercurve:“Ik moest op een andere manier leren werken. Een verhaal vertellen voor de iPad applicatie is heel anders dan voor een krant of tijdschrift. Daarbij tegelijkertijd video en geluid opnemen was een uitdaging, maar levert wel een enorme rijkheid op. Door het format van de reis heb ik soms concessies moeten doen doordat ik slechts beperkte tijd aan een verhaal kon werken. Maar het stelde me ook in staat een verhaal vanuit twee kanten te vertellen: vanuit de emigrant, en vanuit de achterblijvers in het thuisland bijvoorbeeld.”


Van het werk van kadir van Lohuizen wordt een tentoonstelling gemaakt die eind 2012 in Nederland in première gaat.

Eerdere berichten over Via PanAm op PhotoQ:
Crowdunding PanAm geslaagd
Kadir van Lohuizen 40 weken op pad door Amerika’s