Screendump onderzoekt fotografie in de virtuele wereld

Op 9 december wordt de eerste pubilcatie gepresenteerd van Screendump, een project dat onderzoek doet naar fotografie op internet. De eerste publicatie uit dit project (#1) van Suzan Geldhoff en Karin Krijgsman gaat over fotografie en virtuele wandelingen door Google Street View. Aan de hand van een aantal teksten en een verzameling van werken ontstaan de contouren van een nieuw genre in een nieuwe tijd in de fotografie: de tijd van de virtuele fotografie, aldus een persbericht.

De samenstellers vonden hun motto in het juryverslag van de Kleine Hans voor Mishka Henner: ‘Een nieuwe benadering van fotografie ziet het licht — fotografen zonder camera. De noodzaak om de ontspanner van een camera in te drukken is vervangen door een directe interesse in beeld, niet zo zeer in het maken ervan.’

Het bericht vervolgt:

De beeldenstromen op het internet blijven maar vloeien en groter worden. Elke seconde komt er meer bij en ondertussen is het moeilijk om door de bomen het
bos te blijven zien. Maar door deze ontwikkeling is er ook een nieuw soort fotograaf ontstaan. Met het beeldscherm als het hedendaagse matglas, zijn zij op zoek naar interessant, mooi of opvallend beeldmateriaal. Door een screenshot of foto van het beeldscherm te nemen en het beeld in een nieuwe context te plaatsen geven zij
de beelden een nieuwe betekenis die ons een nieuwe reflectie op onze omgeving bieden.

Screendump #1 bevat werk van o.a. Michael Wolf, Mishka Henner, Hans Gremmen, Jon Rafman, Diederick Overbeke en Nicolas Mason. Zij banen zich een weg door de massa aan beelden op Google Street View. Zij weten zich doelbewust te manoeuvreren tussen enerzijds de beperkingen en aan de andere kant de mogelijkheden van deze nieuwe techniek. Het levert beelden op die kunnen refereren aan de tijdloze, klassieke landschaps- en straatfotografie, maar ook beelden die juist onverbiddelijk de hedendaagse tijdsgeest bloot leggen.

Boekpresentatie:
Vrijdag 9 december om 20.00 uur
Huis voor Beeldcultuur, Reigerstraat 16, 4811 XB Breda

Publicatie:
Screendump #1: on virtual strolls / over virtuele wandelingen
64 pagina’s Nederlans / Engels
auteurs: Karin Krijgsman en Suzan Geldhoff
ontwerp: Rob van Hoesel
uitgever: The Eriskay Connection (www.tecbooks.nl)

Achtergrond:
Screendump is een doorlopend onderzoek naar en verkenning van het fotograferen in de virtuele wereld. Verwijzingen in de publicatie en actuele ontwikkelingen van dit onderzoek zijn te vinden op:
http://screendump-project.tumblr.com
Karin Krijgsman (1977, NL) is opgeleid als fotograaf aan AKV|St.Joost en de Universiteit Leiden, Master Photographic Studies. Zij stelde tentoonstellingen samen voor onder andere Breda Photo en Fotofestival Naarden, is oprichter van Fw: en sinds 2007 studielei-der van de afdeling fotografie aan AKV|St.Joost. Ze zit in de raad van toezicht bij het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en Stichting KOP in Breda.
Suzan Geldhoff (1986, NL) heeft een brede achtergrond in kunst en cultuur vanuit haar studie Algemene Cultuurwetenschap-pen (Radboud Universiteit Nijmegen) en heeft zich gespecialiseerd in fotografie aan de Master Photographic Studies (Universiteit Leiden). Ze is werkzaam als zelfstandig onderzoeker en curator, en heeft aan projecten gewerkt voor onder andere Paradox, het Nederlands Fotomuseum te Rotterdam en de afdeling bijzondere collecties van de Universiteit Leiden.

The Eriskay Connection is een jonge onafhankelijke uitgeverij die publicaties uitgeeft op het gebied van fotografie, beeldende kunst, beeldcultuur, architectuur en stedenbouw, opgericht in 2011 door Christel van Steenhoven en Rob van Hoesel.