‘Screendump#01’ leest als een website

Suzan Geldhoff (onderzoeker en curator) en Karin Krijgsman (o.a. fotograaf, publicist en studieleider op St.Joost, Breda) leggen met Screendump#1 de basis voor een reeks publicaties waarin onderzoek naar en verkenning van het fotograferen in de virtuele wereld centraal staat.
Geldhoff en Krijgsman voorzien het onderwerp van context door persoonlijke beschouwingen op het onderwerp, daarbij grif gebruik makend van bestaand onderzoek en tentoonstellingsmateriaal en lezingen. Natuurlijk is er in Screendump#1 ook werk van het nieuwe soort fotograaf getoond en besproken. De fotograaf zonder camera, die enkel een computer met internetverbinding nodig heeft. De fotograaf als verzamelaar en hergebruiker van bestaand, op internet circulerend beeldmateriaal waar zij vervolgens een nieuwe, relevante betekenis aan geven.

Bladeren door de publicatie lijkt eerder op browsen – een knappe prestatie van vormgever Rob van Hoesel. Je moet wel even ontdekken hoe de verwijzingen werken (met verschillende kleuren voor citaten, links en video’s die niet alleen naar dingen binnen het boek maar ook op het web verwijzen), maar als je het eenmaal door hebt geeft het boekje zich gemakkelijk prijs.

Met werk van: Hans Gremmen, Jon Rafman, Claude Lelouch en Diederick Overbeke, Mishka Henner, Michael Wolf en Nicholas Mason.

Nederlands en Engelstalig.

Screendump #1: Over virtuele wandelingen
Een verkenning van de fotografie in het tijdperk van Google Street View
Suzan Geldhoff en Karin Krijgsman
The Eriskay Connection, 2011
Screendump-project.tumblr.com