Standaardstadsgezichten

Gebundelde belangen, motieven en idealen van straatmeubilairproducenten, locale politici en winkeliers leiden tot winkelkernen met een benauwende truttigheid. De fotograaf Hans van der Meer heeft ze tijdens zijn odyssee langs kleine Nederlandse gemeenten vastgelegd.
Van der Meer trok in de zomer van 2004 door ons land en fotografeerde opmerkelijke, typisch Nederlandse tafereeltjes in de openbare ruimte. De even rustige als veelzeggende foto’s en Van der Meers onderkoelde aantekeningen verschenen die zomer dagelijks op de achterpagina van NRC Handelsblad. De meest gedenkwaardige situaties bundelde hij in het mijns inziens onderschatte Achterland.

Vier jaar later vroeg een redacteur van een uitgeverij hem of hij niet een boek over Nederland wilde maken. Voor het overzicht koos Van der Meer kleinere kernen, waar vanuit één standpunt ‘ongerijmde combinaties van bouwstijlen’ gefotografeerd kunnen worden. Daar ook waar de aanwezige mensen, meestal uit de directe omgeving, ‘op een vanzelfsprekende manier onderdeel van het beeld zijn’.

De vaderlandse regelzucht vindt een even nederig als alom aanwezig symbool in het paaltje. Wij lijden aan de paaltjesziekte. Bestuurders en uitbaters van winkels, cafés en restaurants willen elk mogelijk misverstand vermijden. Dus dirigeert men verkeerstromen en winkelende bezoekers met behulp van betonnen ballen en paaltjes van gerecycled plastic naar de voor hen bedoelde plekken. Je zijgt neer op een perfect geplaatst gemeentebankje en overziet de situatie. In het keurig bestrate centrumlandschap tref je nooit meer dan twaalf personen aan, soms een bejaard hondje, dat is het. En je vraagt je af of het verkeerd is om links of rechts van dat paaltje te fietsen, lopen of zitten.

Hans van der Meer bezocht Alphen aan de Rijn, Barneveld, Culemborg, Drunen, Eibergen, Goes, Hoofddorp, Joure, Kampen, Lochem, Meppel, Nunspeet, Oss, Raalte, Steenbergen, Tiel, Uithoorn, Veghel en Winterswijk en nog een hoop plaatsen met overeenkomstige beginletters. Stelde zijn keukentrapje en camera op en had geduld. Wachtte tot mensen op een goeie plek stonden, er kleine gebeurtenissen in de achtergrond plaatsvonden. En die doodsaaie omgeving komt tot leven. Dat is het en het is de verdienste van de fotograaf. Zie zijn tentoonstelling, zie zijn boek.

Nederland – uit voorraad leverbaar
boek:
foto’s en teksten: Hans van der Meer
voorwoord: Ole Bouman
vormgeving: Kummer & Herrman
paperback, 240 pagina’s, 22,5 bij 29,7 cm, 95 opnamen in kleur, 32 pagina’s catalogus met straatmeubilair en horeca-accessoires
Nl/Eng
uitgever: YdocPublishing
prijs: 39,50 euro
ook beschikbaar: drie speciale edities van elk 25 stuks, met een print op A4 formaat: 195 euro

tentoonstelling:
tot en met 1 april in Nai,
Museumpark 25 in Rotterdam

voor beelden en info: www.hansvandermeer.com

meer info: www.nai.nl