Steenbergen Stipendium voor Marcel Borsten

Het Steenbergen Stipendium 2003 is toegekend aan Marcel Borsten. Jaap Scheeren krijgt een eervolle vermelding. Het Stipendium is een jaarlijkse prijs voor een talentvolle fotograaf die is net is afgestudeerd aan een van de kunstacademies, in de richting fotografie. Borsten rondde zijn studie af aan de HKU in Utrecht, Scheeren aan de St.Joost in Breda.
Het stipendium is goed voor een bijdrage van 5000 euro. De eervolle vermelding voor 750 euro. De prijsuitreiking vond plaats op 20 november.

Foto Marcel Borsten

De jury bestond dit jaar uit de fotografen Kim Bouvy en Frank van der Salm en Agnes Wijers, namens het Nederlands fotomuseum. Het winnende werk is te zien in het Nederlands fotomuseum tot en met 11 december 2003.
Het Steenbergen Stipendium wordt dit jaar voor de zesde maal uitgereikt aan een jonge pas afgestudeerde talentvolle fotograaf. Voorgangers waren Andrea Stultiens, Thomas Schlijper, Kim Krijnen, Myne Soe-Pedersen en Petra Stavast. Eerdere eervolle vermeldingen gingen naar Hanneke Franssen, Judith van IJken en Holger Niehaus.
Marcel Borsten ontvangt het Steenbergen Stipendium 2003 voor zijn fotoserie en boek dat hij maakte over het eiland Utö. Toen hij in 2001 voor het eerst op dit eiland arriveerde, was al bekend dat de militaire basis die gestationeerd was op dit eiland zou sluiten. Wetend dat dit voor het eiland grote veranderingen met zich mee zou brengen, begon Marcel het eiland in foto’s vast te leggen. Hij liet zich daarbij inspireren door archiefmateriaal en verhalen van de eilandbewoners, die hij soms letterlijk verwerkt heeft in het boek.
De afdruktechniek die hij in het boek gebruikt, geeft de foto’s een ongekende intensiteit, de op handen zijnde veranderingen zijn als het ware voelbaar in de kleuren en het bijna uitgebeten licht. Maar ook de afbeeldingen zelf nemen je mee in het drama dat ieder moment kan losbarsten, aldus het juryrapport.
De Steenbergen Stichting is in 1961 opgericht door Johan Steenbergen (1886-1967) ter nagedachtenis aan zijn oudere broer Hermann Diedrich Steenbergen (1883-1945). Johan Steenbergen vertrok in 1908 naar Dresden en stichtte daar Ihagee Kamerawerk. Deze fabriek verwierf in 1936 wereldfaam door het uitbrengen van de eerste kleinbeeld spiegel-reflexcamera onder de naam Exakta. In 1928 werd hij Honorair Consul der Nederlanden. De fabriek werd bij het bombardement van Dresden in 1945 geheel verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog is het bedrijf hem afgenomen en door de toenmalige DDR als staatsbedrijf voortgezet. De Steenbergen Stichting zet zich in voor meerdere culturele doelen.