Suikerproject Noorderlicht begint in Jogjakarta

Afgelopen vrijdag opende in Jogjakarta (Indonesië) de eerste tentoonstelling van het langlopende Noorderlicht-project The Sweet and Sour Story of Sugar. De Indonesische Langgeng Art Foundation faciliteert deze tentoonstelling, samengesteld door Akiq AW en het fotografencollectief MES 56. De tentoonstelling is tot stand gekomen via een unieke open source formule en is de eerste uit een reeks exposities in Indonesië, Brazilië, Suriname en Nederland, geïnitieerd door Noorderlicht, aldus een persbericht van de organisatie.
Het bericht vervolgt:

Globalisering is een ingrijpend én ongrijpbaar proces. In het project The Sweet and Sour Story of Sugar maakt Noorderlicht de dynamiek en geschiedenis van globalisering inzichtelijker aan de hand van één alledaags product: suiker. Tegenwoordig koop je een kilo suiker voor een euro, maar in de zestiende en zeventiende eeuw – toen handel werkelijk op wereldschaal begon plaats te vinden – was suiker een luxeproduct waar goed op verdiend kon worden. Suikerplantages en suikerhandel speelden een grote rol in Nederland en haar koloniën in oost en west. Sindsdien is de rol van het product radicaal veranderd, zowel hier als overzee. Dit maakt suiker een ideaal uitgangspunt voor een verhaal over handel, arbeid, veranderde markten, uitbuiting en migratie. En daarmee over de krachten van globalisering.

Zes internationaal gelauwerde fotografen zijn in 2011 voor Noorderlicht op reis geweest om de suikerindustrie – of wat er van over is – in Nederland, Suriname, Brazilië en Indonesië vast te leggen. Ze maakten werk in zowel een voormalige kolonie als in Nederland. Zo ging de Argentijn Alejandro Chaskielberg naar Suriname, op zoek naar de sporen van de teloorgegane suikerindustrie. Geen enkele fabriek bleek bewaard gebleven. Maar ook in Nederland bleken suikerfabrieken in verschillende stadia van ontmanteling te verkeren. Zo belicht elke fotograaf in The Sweet and Sour Story of Sugar diverse aspecten van een groter verhaal.

Open Source
Naast hedendaagse fotografie omvat The Sweet and Sour Story of Sugar ook een uitgebreide selectie historisch materiaal uit en over Suriname, Indonesië, Brazilië en Nederland. Het werk wordt niet alleen opgenomen in het boek The Sweet and Sour Story of Sugar, maar ook in een internationale presentatie met een unieke ‘open source’-formule. De culturele instellingen waarmee Noorderlicht samenwerkt, krijgen de vrije beschikking over het in opdracht gemaakte werk én een archief van historische beelden. Op basis van gelijkwaardigheid kan elke instelling met dat materiaal een eigen invulling geven aan het verhaal van suiker. Zo voert het lokale of nationale perspectief op globalisering de boventoon, in plaats van het westerse perspectief.

Deelnemende Fotografen
Alejandro Chaskielberg (Argentinië)
James Whitlow Delano (Japan/VS)
Ed Kashi (VS)
Carl de Keyzer (België)
Tomasz Tomaszewski (Polen)
Francesco Zizola (Italië)
Bekijk foto’s The Sweet and Sour Story of Sugar >>
Partners en Sponsoren
De opdrachtenreeks met tentoonstelling en boek wordt mede mogelijk gemaakt door het Arts Collaboratory Fonds – een programma van de Mondriaan Stichting, Hivos en Stichting DOEN – het SNS REAAL Fonds en de Nederlandse ambassade.

Locale partners zijn: Langgeng Art Foundation en ruangrupa (Indonesië), WZM-Plataforma Brasil Holanda (Brazilië), Nextlevelart en Tembe Art Studio (Suriname).

Noorderlicht werkt samen met de volgende archiefinstellingen in binnen- en buitenland: Rijksmuseum (Amsterdam), KIT (Amsterdam), UvA (Amsterdam), KITLV (Leiden), Noord-Hollands archief (Haarlem), Zeeuws Archief (Middelburg), Groninger Archieven (Groningen), Gemeentearchief Roosendaal (Roosendaal), Maritiem Museum (Rotterdam), Suiker Unie, Stichting Heemkundige Kring Sas van Gent (Sas van Gent), Mastboom-Brosens Stichting (Oud Gastel), Historische Vereniging gemeente Bedum (Bedum), Surinaams Museum (Paramaribo), Instituto Moreira Salles (Saõ Paulo).

www.noorderlicht.com