Tim Hetherington en Chris Hondros gedood in Libië

De fotografen Tim Hetherington en Chris Hondros zijn bij een mortieraanval gedood in Libië. Zij volgden met een groepje collega’s de slag om Misrata. Hun dood werd als eerste gemeld op de Facebook-pagina van de eveneens in Misrata verblijvende fotograaf André Liohn, die ter plaatse in het ziekenhuis was. De Amerikaanse fotograaf Chris Hondros vocht woensdagavond nog voor zijn leven, maar is in tussen ook overleden.
De fotografen reden over Tripolistraaat, de belangrijkste doorgangsweg naar het centrum van Misrata, aldus een verslag van Reuters. De Spaanse fotograaf Guillermo Cervera zegt in het bericht: ‘Het was rustig en we probeerden weg te gaan. Toen landde er een mortier en hoorden we explosies.’

The Guardian beschrijft dat de groep van acht of tien journalisten op een brug aan de Tripolistraat stond, die wordt beschouwd als de frontlinie. Toen er werd geschoten viel de groep in tweeën uiteen. Een groep van vijf, onder wie Hetherington, schuilde tegen een muur die kort daarna werd geraakt door een mortier of rpg (rocket propelled grenade).

Ook de Engelse fotojournalisten Michael Christopher Brown en Guy Martin raakten bij de aanval gewond. Brown was relatief licht gewond. Martin trof het zwaarder. Na een urenlange operatie is hij aan de beterende hand.

Woensdag kwamen tevens zeven Libische burgers en een Oekraïense arts om het leven in de kustplaats Misrata, de enige stad in het westen van Libië waar de rebellen tegen Khadafi tot nu toe standhouden ondanks een zware belegering.

De conclusie moet zijn dat de oorlog in Libië het leven heeft gekost van de beste fotojournalist van de laatste jaren. Tim Hetherington was als geen ander in staat om de oorlog in beeld te brengen met zowel fotografie als video. Hij gebruikte alle hem ten dienste staande middelen, telkens voor verhalen met grote diepgang. Met zijn doordachte aanpak inspireerde Hetherington veel andere fotografen. Hij won de hoofdprijs bij World Press Photo in 2008 met een foto van een rustende soldaat, uit een grote serie voor Vanity Fair over de manier waarop Amerikaanse mililtairen vechten in Afghanistan. Dit jaar was hij met de documentaire Restrepo, over het zelfde onderwerp, genomineerd voor een Oscar.

Tweet van Hetherington die hij gisteren verstuurde: ‘In besieged Libyan city of Misrata. Indiscriminate shelling by Qaddafi forces. No sign of NATO.’

Onlangs verscheen bij Chris Boot het book Infidel van Hetherington. Op het blog TIME Lightbox is daarvan de volgende productie te zien:

Begin dit jaar plaatste Hetherington een zeer persoonlijk videoverlsag op Vimeo onder de titel Diary (2010):

Diary (2010) from Tim Hetherington on Vimeo.

Hetherington is in 1970 geboren in Liverpool. Hij studeerde literatuur aan de universiteit van Oxford. Sinds ruim tien jaar werkt hij als fotojournalist. Hij publiceerde in alle grote bladen, waaronder New York Times en Vanity Fair. Hij woonde aan het begin van het vorige decennium een aantal jaren in West-Afrika. Behalve als fotojournalist werkte hij ook enige tijd als waarnemer van de organisatie Human Rights Watch.

David Campbel denkt terug aan ontmoetingen met Hetherington en geeft helder aan wat fotografen van hem moeten en kunnen leren:
Post-photography: Tim Hetherington’s living legacy
In Vanity Fair een in memoriam van de man met wie Hetherington onder meer de film Restrepo maakte: Sebastian Junger Remembers Tim Hetherington
In memoriam Tim Hetherington in New York Times: Parting Glance
Human Rights Watch: A Tribute to Tim Hetherington

Chris Hondros is een zeer ervaren oorlogsfotograaf die werkte voor onder meer de New York Times, Newsweek en de Economist. Hij werd eveneens in 1970 geboren, in New York. Hij studeerde Engelse literatuur in North Carolina en journalistiek aan de Ohio’s School of Visual Communications.Hondros is een echte oorlogsfotograaf. Hij werkte sinds het einde van de jaren negentig in onder meer Kosovo, Angola, Sierra Leone, Libanon, Afghanistan, Kashmir, de Westelijke Jordaanoever, Irak en Liberia. Sinds een aantal jaar was hij senior staffotograaf bij Gety Images.

Enkele van Hondros’ meest recente foto’s zijn te zien bij MSNBC:
House-to-house fighting in Libyan city of Misrata
New York Times, Lens blog: Chris Hondros, at Work in Libya

In memoriam Chris Hondros door fotografe Andrea Bruce: A Photojournalist Remembered

Business Insider: Oscar Nominated Documentary Filmmaker And Photographer Reportedly Killed In Libya

The Guardian: Documentary maker Tim Hetherington and photographer Chris Hondros killed

Facebook: André Liohn
(NB: post is niet meer bereikbaar)

www.timhetherington.com

www.chrishondros.com

Onlangs op PhotoQ: Oorlogshospitaal in Misrata

Ook op PhotoQ:
Gedachten aan Hetherington en Hondros leven voort
Stephan Vanfleteren over Hetherington en Hondros

Nog steeds vermist in Libië: de journalisten Clare Morgana Gillis en James Wright Foley en fotografen Manuel Varela de Seijas Brabo en Anton Hammerl. Zij werden twee weken geleden gevangen genomen door troepen van kolonel Khadafi.
New Yorker: LIBYA: FOUR MISSING JOURNALISTS
Facebook: Free photographer Anton Hammerl