Tropenmuseum verrijkt fotocollectie met werk Anoek Steketee

De tentoonstelling Vroeger is een ver land. Anoek Steketee fotografeert in Indonesië de omgang met het koloniale verleden zal te zien zijn van 26 april tot en met 1 september 2013 in het Tropenmusuem. Deze opdracht is de eerste van een serie, waarbij het museum hedendaagse fotografen laat reageren op de historische fotocollectie van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.
In opdracht van het Tropenmuseum maakte fotograaf Anoek Steketee een serie over een opmerkelijk fenomeen in Indonesië: plesiran tempo doeloe. Als vorm van vrijetijdsbesteding laten mannen en vrouwen, jong en oud, de koloniale tijd herleven door rollenspellen en verkleedpartijen.

Vijfenzestig jaar na de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd en het vertrek van de Nederlanders, keert het koloniale verleden terug als populair tijdverdrijf. Mensen rijden rond op antieke fietsen, flaneren in koloniale pakken en spelen de politionele acties na. Wordt dit gedaan vanuit een nostalgische behoefte? Komt het voort vanuit een historisch bewustzijn of is het slechts uiterlijk vertoon zonder enige betekenis?

Met foto’s, interviews en onderzoek proberen Anoek Steketee en schrijver Arnold van Bruggen antwoord te geven op deze vragen. Ze geven de complexiteit van het omgaan met het verleden weer en bieden ruimte aan uiteenlopende interpretaties. Steketee’s foto’s roepen een herinnering op aan het Nederlands-Indië zoals dat te zien is in de duizenden foto’s uit de historische collectie van het museum. Door haar onderzoekende werkwijze en het theatrale karakter van haar foto’s biedt Anoek Steketee een nieuwe blik op het hedendaagse Indonesië, aldus het persbericht.

De tentoonstelling Vroeger is een ver land is de eerste in een reeks van jaarlijks terugkerende fotografie- of video-opdrachten verstrekt door het Tropenmuseum. Met deze reeks heeft het museum als doel om de omvangrijke historische fotocollectie te blijven actualiseren. De resultaten van de opdrachten worden door het museum tentoongesteld en aangekocht. Deze opdrachten en aankopen zijn mogelijk gemaakt door het legaat van mevrouw J. Tholenaar-van Raalte.

Anoek Steketee (1974) volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Series die ze onder andere maakte zijn Frontstage, over de gelaagdheid van de Iraanse samenleving en Dream City over de illusionaire wereld van pretparken wereldwijd. Haar werk is gepubliceerd in diverse tijdschriften en is internationaal tentoongesteld.

Arnold van Bruggen (1979) schrijft artikelen voor verschillende kranten en tijdschriften en is oprichter van journalistiek bureau Prospektor en The Sochi Project. Ook regisseert hij films, al dan niet in opdracht. Zijn laatste grote film is De Russenoorlog(2009).

www.tropenmuseum.nl