#02 17-jarigen

‘Gezocht: fotograaf (m/v) van zestien of zeventien’ was in februari van dit jaar de oproep op PhotoQ. Dit om in het kader van PS Camera te werken met de camera van Johan van der Keuken waarmee hij zijn serie Wij zijn zeventien maakte. Een overweldigend aantal reacties van deze jonge generatie fotografen was het gevolg. Niet alleen dit verraste ons, ook de kwaliteit van het werk was goed!

Vandaar dat werd besloten niet één fotograaf te laten werken met de Rolleicord maar dat we ze samen aan het werk zouden zetten met de, zo zorgvuldig behandelde en later door Nosh van der Lelie zo goed bewaarde, camera van Van der Keuken.

Dit resulteerde in een spannend proces waarbij de jonge generatie onder leiding van Koos Breukel, meestal voor het eerst, in aanraking kwam met de analoge cameratechnologie. Het leverde wat onwennige situaties op: het laden van de camera met een rolfilm, het spannen van de sluiter, het bepalen van het beeld, van boven door de zoeker, de langzame ontdekking dat het beeld in ‘spiegelbeeld’ was, waardoor de instructies anders gegeven moesten worden, het ontspannen van de camera met het daarbij horende geluid en vervolgens het opnieuw spannen.

Het leverde een aantal mooie portretten op, waaronder één zelfportret. Schemert er in deze portretten iets door van de onzekerheid van de 17-jarigen of is dit de onwennigheid van het werken met de onbekende analoge cameratechnologie? Sla de portretten van Van der Keuken er maar op na en vel uw oordeel.