#05 Het reekalf en de gouden camera

In de Ardenner wouden vond Sofie’s moeder een verlaten reekalfje. Ze ontfermde zich over het verwarde diertje en gaf het dagelijks meerdere malen de fles. Het hertje, dat waarschijnlijk nog maar een paar weken oud was, bloeide dankzij de intensieve verzorging zichtbaar op. Na enige tijd werd er een permanent onderkomen voor haar gezocht in naburige hertenkampen. Kort voordat het kalfje daar zou worden ondergebracht, sprong het pardoes in een hek en raakte dodelijk gewond.
Sofie Knijff (Vilvoorde 1972) studeerde theater in Maastricht en fotografie in Amsterdam. Beide passies komen samen in haar bekendste serie Translations waarin zij kinderen uit Mali, India en Zuid Afrika portretteerde die met behulp van minimale ensceneringen hun droomberoep uitbeelden.

Via Koos Breukel, de godfather van P.S. Camera, kreeg Knijff een gouden Contax van de befaamde Belgische fotograaf Dirk Braeckman (over hem later meer) in bruikleen. Om het ding te leren kennen fotografeerde ze het reetje dat haar moeder adopteerde: Rosalie.